Rapakosta roiskuu – märällä kelillä tästä valitetaan joka ikinen päivä

Iso lätäkkö, jalankulkija ja ohikiitävä auto, siinäpä inhottava yhdistelmä – ainakin sen jalankulkijan kannalta. Vieläkin ilkeämmän asiasta tekee, jos ohikiitävä auto sattuu olemaan bussi, joka kastelee jalankulkijan perinpohjaisesti.

Pääkaupunkiseudulla valituksia bussin kastelemiksi joutuneilta tulee märällä kelillä joka ikinen päivä.

Monia kismittää esimerkiksi se, että kuljettaja jatkaa matkaansa, vaikka näyttäisikin huomanneen kastumisen. HSL:n edustajan mukaan tähän on kuitenkin syynsä.

– Yleensä se paikka on kuitenkin sitten semmoinen, ettei kuljettaja pysty pysäyttämään, ei voi mennä pyytelemään anteeksi tai antamaan yhteystietoja, kertoo kuljettajien koulutuksesta Helsingin Seudun Liikenteessä (HSL) vastaava Samuli Honkonen.

– Mutta tietysti kuljettajat on ohjeistettu siihen, että koetetaan nyt välttää ihmisten kastelua. Ja toki tieliikennelaissakin se on kielletty. Mutta aina se ei onnistu hyvällä tahdollakaan.

Silloin tällöin bussin kastelemilta tulee myös korvausvaatimuksia, jos ravan roiskuminen on esimerkiksi pilannut kalliin puvun.

– Ne toki ohjataan liikennöitsijälle. Lähtökohta on, että liikennöitsijä on korvausvelvollinen, jos toinen osapuoli pystyy vahingot näyttämään, kuten esimerkiksi pesulalaskun.

Sadekelillä valituksia saattaa tulla myös siitä, jos bussi saapuu laiturialueelle, mutta kuljettaja poistuu paikalta tauolle ja jättää matkustajat ulos odottamaan.

Käytäntö sen suhteen, saako matkustajia päästää vartioimattomaan bussiin, vaihtelee.

– Jos on pysäkillä oleva vaihto, niin kuljettaja ei yleisen ohjeistuksen mukaan saa jättää autoa siihen yksin. Päätepysäkki- eli terminaalialueella se on kyllä mahdollista. Eli voi jättää auton ovet auki, jotta asiakkaat pääsevät sisään ja ulos.

Honkosen mukaan säännöt näissä asioissa kuitenkin päättää bussilinjan liikennöitsijä. Voi siis olla bussiyhtiöitä, joissa kuskeja on opastettu, ettei matkustajia saa päästää bussiin yksin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat