Mainos

Ranskassa oikeistopopulistinen Le Penin puolue päihittämässä presidentti Macronin – vihreät kolmantena

12:36
Video: MTV entinen Ranskan-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kommentoi Euroopan suuntaa vaalien jälkeen

Oikeistopopulistinen Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma on kahden ovensuukyselyn mukaan Ranskan EU-vaalien voittaja noin 24 prosentilla. Toisena 22,5 prosentilla ovat EU-myönteisen presidentti Emmanuel Macronin listan mepit.

Ennusteiden mukaan Kansallinen liittouma saisi 22 paikkaa ja Macronin lista 21. Oikeistopopulistien ja Macronin EU-myönteisten välille ennakoitiin jo etukäteen kovaa kamppailua.

Kansallisen liittouman kärkihahmo EU-vaaleissa, 23-vuotias Jordan Bardella kommentoi tulosta sanomalla, että presidentti ja tämän politiikka on torjuttu.

– Ranskalaiset voivat luottaa, että puolustamme heitä ja tuomme tervettä järkeä vallankäyttöön, Bardella sanoi L'Expressin mukaan.

Kannattajilleen puhunut Bardella peräänkuulutti voimakkaan ryhmän muodostamista EU-parlamenttiin. Euroopan oikeistopopulistiset puolueet ovat Italian Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin johdolla puhuneet jo pitkään suuresta kansallismielisten ryhmän muodostamisesta EU:ssa, kun nykyisin oikeistopopulistiset euroskeptikot ovat hajautuneena eri ryhmiin.

Myös vihreät vaalivoittaja

Monien muiden EU-maiden tapaan myös Rankassa vihreä puolue on nousemassa vaalivoittajaksi. Vihreä EEVL-puolue on ennusteiden mukaan saamassa noin 12,5 prosenttia äänistä, kun se sai viime vaaleissa 8,9 prosenttia äänistä.

Vihreiden EU-ryhmään kuuluvien ranskalaismeppien määrä tuplaantuisi ennusteiden mukaan kuudesta 12:een.

Republikaanit ovat saamassa ennusteiden mukaan noin 8 prosenttia äänistä ja radikaalivasemmistolaisen Jean-Luc Melenchonin France Insoumise 6,5 prosenttia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja