Ranskassa oikeistopopulistinen Le Penin puolue päihittämässä presidentti Macronin – vihreät kolmantena

Oikeistopopulistinen Marine Le Penin puolue Kansallinen liittouma on kahden ovensuukyselyn mukaan Ranskan EU-vaalien voittaja noin 24 prosentilla. Toisena 22,5 prosentilla ovat EU-myönteisen presidentti Emmanuel Macronin listan mepit.

Ennusteiden mukaan Kansallinen liittouma saisi 22 paikkaa ja Macronin lista 21. Oikeistopopulistien ja Macronin EU-myönteisten välille ennakoitiin jo etukäteen kovaa kamppailua.

Kansallisen liittouman kärkihahmo EU-vaaleissa, 23-vuotias Jordan Bardella kommentoi tulosta sanomalla, että presidentti ja tämän politiikka on torjuttu.

– Ranskalaiset voivat luottaa, että puolustamme heitä ja tuomme tervettä järkeä vallankäyttöön, Bardella sanoi L'Expressin mukaan.

Kannattajilleen puhunut Bardella peräänkuulutti voimakkaan ryhmän muodostamista EU-parlamenttiin. Euroopan oikeistopopulistiset puolueet ovat Italian Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin johdolla puhuneet jo pitkään suuresta kansallismielisten ryhmän muodostamisesta EU:ssa, kun nykyisin oikeistopopulistiset euroskeptikot ovat hajautuneena eri ryhmiin.

Myös vihreät vaalivoittaja

Monien muiden EU-maiden tapaan myös Rankassa vihreä puolue on nousemassa vaalivoittajaksi. Vihreä EEVL-puolue on ennusteiden mukaan saamassa noin 12,5 prosenttia äänistä, kun se sai viime vaaleissa 8,9 prosenttia äänistä.

Vihreiden EU-ryhmään kuuluvien ranskalaismeppien määrä tuplaantuisi ennusteiden mukaan kuudesta 12:een.

Republikaanit ovat saamassa ennusteiden mukaan noin 8 prosenttia äänistä ja radikaalivasemmistolaisen Jean-Luc Melenchonin France Insoumise 6,5 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat