Ranskalainen lääkejätti kertoi tarjoavansa koronarokotetta ensimmäisenä USA:lle – johto joutuu Macronin pakeille puheiden johdosta

Vain kilometri liikkumavaraa, sakottavia poliiseja, ja liikuntatunteja, joissa ei saa liikkua – suomalainen Pauliina kertoo, miltä korona-arki on näyttänyt Ranskassa 6:50
Vain kilometri liikkumavaraa, sakottavia poliiseja, ja liikuntatunteja, joissa ei saa liikkua – suomalainen Pauliina kertoo, miltä korona-arki on näyttänyt Ranskassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo tavata ranskalaisen lääkeyrityksen Sanofin johtoa ensi viikon alussa koronavirusrokotetta koskevan jupakan vuoksi.

–  Rokotteen täytyy olla globaali yhteinen hyödyke, jota ei alisteta markkinavoimille, presidentinkanslia kertoi tiedotteessaan.

Rokotekeskustelu ryöpsähti ilmoille Ranskassa, missä maan hallitus on älähtänyt lääkejätti Sanofille. Yrityksen johtaja Paul Hudson sanoi viime viikolla Bloombergin haastattelussa, että mahdollista rokotetta tarjotaan ensin Yhdysvalloille, koska se laajensi yhteistyötään yrityksen kanssa aikaisemmin tänä vuonna.

–  Niin se menee, koska he panostivat siihen, että suojaavat väestönsä ja saavat talouden taas pyörimään, Hudson sanoi.

Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline-yhtiön kanssa. Sanofi on saanut vuosien mittaan kymmeniä miljoonia euroja tutkimusrahaa Ranskan valtiolta.

Myös EU vaati torstaina, että rokotetta tulee tarjota kaikille tasapuolisesti.

–  Rokotteen covid-19-tautia vastaan tulisi edistää maailmanlaajuista yhteistä hyvää, ja sen jakelun tulisi olla oikeudenmukaista ja maailmanlaajuista, sanoi Euroopan komission edustaja Stefan de Keersmaecker.

Lue myös:

    Uusimmat