Ranska valmistautuu liikennekaaokseen – hallitus vakuuttaa puskevansa eläkeuudistusta eteenpäin

2:00
Video: Macronin kaavailema eläkeuudistus suututtaa työntekijöitä - suurlakot lamauttavat Ranskaa

Ranskassa valtionjohto vakuuttaa jatkavansa eläkeuudistuksen läpiviemistä lakoista ja mielenosoituksista huolimatta.

Pääministeri Edouard Philippe kommentoi medialle sunnuntaina, että jos kauaskantoista ja edistyksellistä eläkeuudistusta ei tehdä nyt, joku joutuu tekemään brutaalin uudistuksen lähitulevaisuudessa.

Philippen on määrä esitellä uudistuksen viimeisimpiä yksityiskohtia keskiviikkona.

Hänen mukaansa uudistus toisi etuja muun muassa naisille ja maanviljelijöille, jotka kärsivät epäoikeudenmukaisuudesta nykyisessä monipolvisessa eläkejärjestelmässä.

Mielenosoitukset aiheuttaneet sekaannusta

Ranskan vahvat ammattiliitot ovat kuitenkin toista mieltä uudistuksen hyödyistä.

Eläkeuudistusta vastustavat lakot ja mielenosoitukset ovat aiheuttaneet sekaannusta eri puolilla Ranskaa viime torstaista alkaen.

Liikehdinnän ensimmäisenä päivänä mieltään osoitti jopa 800 000 ihmistä. Ammattiliitot ovat vakuuttaneet jatkavansa taistelua, kunnes hallitus perääntyy suunnitelmansa kanssa.

Hallitus on muun muassa väläytellyt suitsivansa joukkoliikennetyöntekijöiden, merimiesten ja jopa Pariisin oopperan henkilöstön eläke-etuja pyrkiessään yhdenmukaistamaan järjestelmää.

Julkisen liikenteen käyttöä kehotetaan välttämään

Lakkojen aiheuttaman liikennekaaoksen ennustetaan jatkuvan myös alkuviikolla.

Esimerkiksi Pariisin joukkoliikenteestä vastaava yhtiö kehottaa verkkosivuillaan ihmisiä välttämään julkisen liikenteen käyttämistä maanantaina.

Kymmenen Pariisin 16 metrolinjasta pysyy kiinni. Myös muun muassa pitkän matkan junista vastaava yhtiö varoitti pahoista ruuhkista. Tiistaiksi Ranskaan on kaavailtu uutta yleislakkoa ja massamielenosoituksia.

Hallitus kokoontui presidentti Emmanuel Macronin johdolla myöhään sunnuntaina keskustelemaan tilanteesta, mutta mahdollisista ratkaisuista ei heti tuoreeltaan kerrottu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja