Ranska uhkaa katkaista brittiläisen Jerseyn saaren sähköt: "Olemme valmiit kostotoimiin"

Ranska on vihjaillut katkaisevansa Englannin kanaalissa sijaitsevan Jerseyn saaren sähköt, jos maat eivät pääse sopuun brexit-sopimuksen määrittämistä kalastusluvista.

Ranskan meriministeri Annick Girard sanoo olevansa "inhottunut" kuullessaan Jerseyn myöntäneen 41 kalastuslupaa, jotka muun muassa rajoittavat ranskalaisten kalastusalusten mahdollista oleskeluaikaa Jerseyn vesillä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ranskan mielestä se ei kunnioita Iso-Britannian EU-eron jälkeen alueelle neuvoteltua brexit-kauppasopimusta.

– Brexit-sopimuksessa on mukana mahdollisuus kostotoimille. Me olemme valmiita käyttämään niitä, Girard sanoi tiistaina Ranskan parlamentin alahuoneelle.

– Jerseytä koskien muistutan vedenalaisista sähkökaapeleista … Vaikka emme tee sitä mielellämme, teemme sen jos on pakko.

Noin 108 000 asukkaan Jerseyn saari ostaa 95 prosenttia sähköstään Ranskasta.

Iso-Britanniaan kuuluvan Jerseyn saari sijaitsee Ranskan ja Britannian välissä, ja brexit on vain kiihdyttänyt eripuraa kalastusalueista ja -luvista. Ranskan mielestä Britannia viivästyttää niitä tahallaan.

Viime kuussa ranskalainen troolaaja hermostui odottelemaan kalastuslupia brittivesille, ja pystytti palavia barrikaadeja estäen siten britannialaisten kalastusaluksia saapumasta kalojen prosessointilaitokselle Boulogne-sur-Meriin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja