Mainos

Ranska lupaa lisää joukkoja Libanoniin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo, että ensimmäiset vahvistukset voisivat liittyä Libanon-operaatioon jo ensi viikon aikana. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoo, että Ranska on valmis lähettämään Libanoniin 1800 rauhanturvaajaa.

Ranska lupaa lisää rauhanturvaajia Libanoniin. Presidentti Jacques Chirac sanoi tv-puheessaan, että YK-operaatioon osallistuu kaikkiaan 2000 ranskalaista.

Libanonissa palvelee jo ennestään 200 ranskalaista sotilasta. Aiemmin Ranska suunnitteli vahvistavansa joukkojaan ainoastaan 200 sotilaalla, mutta nyt Chirac lupasi lähettää maahan näiden lisäksi 1600 sotilasta.

Ranska päätyi lupaamaan lisää joukkoja sen jälkeen, kun maa oli saanut YK:lta vakuudet riittävistä voimankäyttöoikeuksista. Rauhanturvaajat saavat puolustaa itseään ja käyttää voimaa myös siviilien suojelemiseksi.

Tuomioja: Rauhanturvajoukkoja Libanoniin ensi viikosta lähtien

EU:n puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo, että YK:n Libanonin rauhanturvajoukkojen vahvistaminen aloitetaan ensi viikolla.

Tuomioja toivoo lisäksi unionimailta huomisessa ulkoministerikokouksessa tarkkoja tietoja siitä, minkä verran joukkoja ne ovat valmiita lähettämään.

YK:n Unifil-rauhanturvaajien määrä on tarkoitus nostaa 15 000:een, josta EU-maiden osuudeksi on arvioitu jopa 9000 sotilasta.

EU-maiden lupaamia joukkoja Libanoniin

Asiantuntijat: Italia kykenee johtamaan Libanon-joukkoja

Italian armeija on sotilasasiantuntijoiden mukaan täysin kyvykäs johtamaan Libanonin rauhanturvaoperaatiota. Asiantuntijoiden mukaan tehtävän hoitoon voi kuitenkin vaikuttaa italialaisarmeijan rajallinen budjetti ja sitoutuminen muihin kansainvälisiin tehtäviin ulkomailla.

Eräs uutistoimisto AFP:n haastattelema sotilasasiantuntija arvioi, että Irakiin, Afganistaniin ja Balkanille sijoitetut taistelu- ja rauhanturvajoukot osoittavat Italialla olevan tarpeeksi sotilaallista osaamista ja kokemusta Libanonin tehtävää varten.

Ainoat epäilykset kohdistuvat sotilaslähteen mukaan rahoitukseen. Italian armeijan budjetti on kutistunut kolmen viime vuoden aikana 70 prosentilla 1,6 miljardiin euroon. Esimerkiksi Ranskan sotilasbudjetti on lähes kuusi kertaa suurempi.

Italia on tarjonnut viime päivinä yli 2 000 rauhanturvaajan lähettämistä Libanoniin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.