Ranska ja Saksa suunnittelevat uuden sukupolven hävittäjää

Ranska ja Saksa aikovat tiivistää yhteistyötään. Osana yhteistyösuunnitelmia on uuden sukupolven hävittäjän kehittäminen. Asiasta kerrottiin torstaina Pariisissa, jossa maiden hallituksen olivat koolla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasi iltapäivällä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin maiden hallitusten vuotuisessa yhteisistunnossa. Istunnon tunnelmaa kuvailtiin innostuneeksi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun keväällä presidentiksi valittu Macron osallistui istuntoon presidenttinä.

Merkel sanoi tapaamisen yhteydessä, että hän haluaa puhaltaa uutta eloa maiden välisiin suhteisiin. Hän lupasi läheisempää yhteistyötä Saksan ja Ranskan välillä.

Yhteistyön konkreettisia ilmenemismuotoja ovat suunnitelmat yhteisen uuden sukupolven hävittäjälentokoneen kehittämisestä. Hävittäjän on tarkoituksena korvata saksalainen EurofighterTyphoon ja ranskalainen Dassaul Raffale -kone. Uudesta hävittäjästä kerrotaan suunniteltavan miehitettyn ja miehittämätömän ilma-aluksen yhdilmää.  Suunnitelmien luvataan konkretisoituvan ensi vuoden puoliväliin mennessä. Maat allekirjoittivat suunnitelmia koskevan alustavan asiakirjan torstaina.

Asia koskettaa myös Suomea, sillä sekä Typhoon että Raffale ovat ehdolla nykyiset Hornetit korvaaviksi hävittäjiksi ilmavoimille.

Maat aikovat kehittää yhdessä myös uuden mallin Tiger-taisteluhelikopterista, uuden taktisen ohjusjärjestelmän sekä maasotajärjestelmiä.

Johtajat sanoivat myös muiden EU-maiden olevan tervetulleita mukaan hankkeisiin.

– Euroopan on otettava kohtalonsa enemmän omiin käsiinsä, Merkel sanoi tapaamisen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja