Mainos

Rannikosta vuoden koripalloilija, Liimolle tunnustusta

Vuoden 2003 parhaat urheilijat palkittiin torstaina Tampereella. Valinnoista vastasivat perinteiseen tapaan suomalaiset urheilutoimittajat. Vuoden koripalloilijaksi valittiin Italian liigassa loistokkaan tulokaskauden pelannut Teemu Rannikko. Tampereella myös takavuosien pelaajatähti ja sittemmin valmentajanakin menestynyt Kari Liimo sai Opetusministeriön Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon.

Teemu Rannikko päätti Hanno Möttölän pitkän valtakauden vuoden koripalloilija -äänestyksessä. Möttölä kaappasi tittelin peräti kuusi kertaa peräkkäin vuosina 1997-2002. Möttölällä on eniten peräkkäisiä valintoja ja hän jakaa Kari Liimon kanssa kärkisijan, joka valittiin pelaajaurallaan niinikään kuudesti vuoden koripalloilijaksi.

23-vuotias Rannikko pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa Italian pääsarjassa. Rannikko lukeutui saamallaan vastuulla ja kypsillä peliesityksillään Italian sarjakauden sensaatioihin. Tulokaskauden keskiarvoikseen 189-senttinen Rannikko merkkautti 11,8 pistettä, 2,2 levypalloa, 2,2 syöttöä ja huimat 2,8 riistoa. Peliminuutteja Rannikko uurasti parketilla 33,6 minuuttia ottelua kohden.

Rannikon otteet huomattiin myös yleisön ja median toimesta. Arvostettu koripallolehti Superbasket valitsi Rannikon Italian liigan alle 23-vuotiaiden pelaajien tähtiviisikkoon. Lisäksi samainen Superbasket valitsi Rannikon liigan syyskauden parhaaksi takamieheksi.

Ei ollutkaan ihme, että Rannikko sekä hänen tutkaparinsa, slovenialaistakamies Marko Milic, houkuteltiin kauden jälkeen muualle. Rannikko sekä Milic siirtyivät kesällä Scavolini Pesaroon.

Kesällä Teemu Rannikko ennätti johdattaa Suomen maajoukkueen historialliseen voittoon Venäjästä. Rannikko pussitti maaotteluennätyksensä 33 pistettä ja Suomi voitti 97-81. Rannikko kuitenkin loukkaantui elokuussa maajoukkueen kotiturnauksessa Tampereella ja joutui polvileikkaukseen. Rannikko on viime kuukaudet kuntouttanut polveaan Italiassa. Kuntoutus on edennyt aikataulussaan ja Rannikko nähtäneen tositoimissa jälleen alkuvuodesta.

Liimon huikea ura sai tunnustuksen

Opetusministeriö aloitti vuonna 2000 perinteen, jolla se palkitsee vuosittain urheilun saralla kunnostautuneita suomalaisia. Neljännen kerran jaetut, suuruudeltaan 16.800 euron suuruiset Pro Urheilu -rahapalkinnot myönnettiin 11 urheilijalle. Näiden urheilijoiden joukossa oli koripalloilija Kari Liimo.

- Esityksessä on otettu monipuolisesti huomioon urheilijan koko urheilu-ura ja menestyminen eri arvokisoissa sekä näiden saavutusten merkitys suomalaisen huippu-urheilun kehitykselle, kertoi esitystä valmistelleen toimikunnan sihteeri, ylitarkastaja Hannu Tolonen opetusministeriöstä.

Nykyisin 59-vuotias Kari Liimo pelasi urallaan 160 miesten maaottelua. Hänet valittiin Euroopan tähdistöjoukkueeseen vuonna 1967. Arvokisoissa Liimo oli Suomen kantava voima. Tokion olympiakisoissa 1964 Liimo johdatti Suomen 11. sijalle. EM-kisoissa Liimo oli peräti neljästi; vuosina 1961 ja 1964 tuloksena oli 14. sija, vuonna 1965 Suomi oli 12:s ja huipennuksena Suomen kaikkien aikojen paras sijoitus eli kuudes sija vuonna 1967.

Vuoden koripalloilijaksi urheilutoimittajat valitsivat Liimon kuudesti vuosina 1963-71. Liimo ennätti myös pelata huikean uran Yhdysvalloissa, kun hän opiskeli ja koripalloili Brigham Young -yliopistossa. Liimo valittiin WAC-konferenssin tähdistöviisikkoihin vuosina 1967 ja 1968. Kaudella 1968 hän sai myös All-American -kunniamaininnan. Vuonna 1969 Kari Liimosta tuli Suomen ensimmäinen NBA-varaus, kun Los Angeles Lakers varasi hänet seitsemännellä kierroksella. NBA:han Liimo ei lähtenyt koskaan tosissaan yrittämään, vaan valitsi amatöörikentät ja maajoukkuepelit. Tuolloin vielä vedettiin tiukat rajat kansainvälisessä koripalloilussa ammattilaisuuden ja amatööriyden välille.

Pelaajauransa jälkeen Liimo siirtyi valmennuksen pariin. Suomen mestaruuksia Liimo on pelaajana ja valmentajana voittanut yhteensä kuusi. Suomen maajoukkueen päävalmentajana Liimo toimi 1982-84.

Pro Urheilu -tunnustuspalkinto myönnettiin Kari Liimon lisäksi pikaluistelija Eevi Piriselle, hiihtäjä Mirja Kierrokselle, painija Eero Tapiolle, jalkapalloilija Aulis Rytköselle, hiihtäjä Pertti Sankilammelle, seiväshyppääjä Pentti Nikulalle, nykyaikaisen 5-ottelun Olavi Mannoselle, hiihtäjä Eero Kolehmaiselle, hiihtäjä August Kiurulle sekä keihäänheittäjä Jorma Kinnuselle.

(koris.net)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja