Rakkaus saa suomalaisen kateudesta vihreäksi

41 prosenttia suomalaisista kadehti ystävänsä löytäessä Sen Oikean rinnalleen. Mitkä muut asiat herättivät kateutta?

AVAlaiset kertoivat, mikä heissä herättää kateutta: noin 41 prosenttia kadehti toisen rakkautta, 36 prosenttia kertoi jonkin muun, kuten ulkonäön, matkustelun, itsevarmuuden tai onnistuneen laihdutuksen aiheuttavan vatsanväänteitä ja 12 prosenttia haluaisi oman taloudellisen tilanteen olevan yhtä hyvä kuin ystävänsä.

Vastauksista kävi myös ilmi, että moni ei kokenut kateutta mistään, vaan oli sinut itsensä ja elämänsä suhteen. Näin asian summasi eräs vastaaja:

"En ole kateellinen. Olen opetellut olemaan tyytyväinen elämääni ja vaikka muilla menisi asiat paremmin rahan, rakkauden, ulkonäön tai ihan minkä vaan asian osalta, olen iloinen heidän puolestaan. Turha kadehtiminen aiheuttaa vain pahaa mieltä, eikä muuta asioita. Asenne ratkaisee."

TOP 3: Mistä olet kateellinen?

1. Rakkaudesta (noin 41 prosenttia)

2. Jostain muusta (noin 36 prosenttia)

3. Tuttavan taloudellisesta tilanteesta (noin 12 prosenttia)

Niin moni on löytänyt Sen Oikean

Silti 41 prosenttia AVAn tuoreen kateuskyselyn vastaajista mainitsi olevansa kateellinen nimenomaan tuttavansa rakkauselämästä tai parisuhteesta. Miksi parisuhde sitten herättää kateutta? Näin AVAlaiset vastasivat:

"Olen ehkä hieman katkera siitä, että niin monella lähipiirissäni on Se Oikea kainalossaan. Oma miltei 5 vuotta kestänyt suhde kariutui vuosi sitten, sen jälkeen on ollut pientä säätöä parin tyypin kanssa, mutta mieleni, sieluni ja kehoni JANOAA Sitä Oikeaa ja intohimoista rakkautta, omaa kultaa jakamaan joskus niin raskaalta tuntuvan arjen."

"Elämässä pyyhkii muuten aika hyvin, mutta rakkautta ei ole vieläkään löytynyt ja kyllähän se ihmistä vähän syö. Myönnän olevani kateellinen seurusteleville ihmisille, monet heistä eivät tajuakaan, kuinka onnellisia ovat!"

"Olen tosiaan ollut jo 22 vuotta sinkkuna, enkä vieläkään löytänyt sitä omaa kultaa, jonka kanssa jakaa elämän mutkat ja ilot."

"Vähän mennyt mönkään rakkausrintamalla. Ehkä olen kateellinen muille ja piikittelen parisuhde-elämästä sellaisille henkilöille, jotka sen ovat löytäneet. Itse en ole kyennyt sitoutumaan, ja en toki vielä ole epätoivoinen, koska olen nuori, mutta olisihan se kiva, että aina ei rakastuisi tai ihastuisi pelimiehiin ja muihin epäilyttäviin tyyppeihin. Joskus kaipaisi jotain pysyvää ja turvallista."

Mikä muu sai suomalaiset kateellisiksi?

"Tuntuu, että monet muut saavat helposti hyvällä tuurilla tai suhteilla sen unelmien työpaikan ja pääsevät urallaan eteenpäin. Olen laittanut satoja hakemuksia, mutta jäänyt aina toiseksi. Jumitan ihan kivassa, mutta tylsässä työpaikassa, jossa ei ole minkäänlaisia etenemismahdollisuuksia."

"Olen tyytyväinen itseeni ja elämääni enkä ole kateellinen ihminen, mutta toisinaan tulee ihailevalla tavalla kadehdittua joidenkin naisten itsevarmuutta. Itseltäni ei sellaista meinaa tarpeeksi usein löytyä."

"Kun nuoremmat kaverit matkustelevat ympäri maailmaa, laittavat Facebookiin kuvia reissuiltaan, niin se harmittaa keski-ikäistä äitiä, joka on jumiutunut omaan tylsään elämäänsä. Sinne vaan kaikki maailmalle reilaamaan, matkaoppaaksi, lentoemännäksi, yrittäjäksi, sukelluksenopettajaksi... Huoh. Masentavaa..."

"Yritän olla katkeroitumatta, mutta kyllä joillakin naisilla vaan menee hyvin: on mies, joka hoitaa kaiken, ostaa auton ja kodin tarvikkeita. Itse olen jäänyt kaikesta paitsi, vaikka olen ihan nätti ja kova ihminen. Ei vaan kaveria ole löytynyt. Miksi toisilla niin vaikeaa?"

"Todella harvoin olen kateellinen toisen ulkonäöstä, vaatteista tai muustakaan materiaan, imagoon liittyvästä. Olen joskus pohjattoman kateellinen, ja tunne on fyysisestikin voimakas. jos toinen uskaltaa olla 100-prosenttisen vapautunut ja ilmaista itseään aidosti, muiden olemassaolosta välittämättä. En tiedä miksi, niin omituinen tuo kateuden tunne on."

"Itsevarmat naiset, sellaiset, jotka eivät pelkää näyttää sitä, että heille tapahtuu hyviä asioita, ja että he pitävät itsestään."

"En ole kateellinen mistään. Vain elämäänsä tyytymättömät ihmiset kadehtii muita. Jos on kateellinen toisille, ehkä kannattaisi miettiä mikä omassa elämässä mättää."

"Olen kateellinen siitä, että en ole saanut itseäni niskasta kiinni ja laihduttamaan. Kaverini on laihtunut yli 30 kiloa ja yrittänyt kannustaa myös minua, mutta en ole saanut vain muutosta tapahtumaan. Siitä olen kateellinen!"

"Olen kateellinen kauniista ja pitkistä hiuksista, jollaisia itse en omista enkä pysty sairauteni myötä koskaan omistamaankaan."

"Toisten (varsinkin tuntemattomien) kauniista ulkonäöstä. Erityisesti muhkeasta, mutta kiinteästä takapuolesta ja yleensäkin hoikasta, mutta kurvikkaasta vartalosta. Paksuista, pitkistä hiuksista ja lumoavista silmistä ja kauniista kasvonpiirteistä (sirot kasvot, ei miehekkäitä leukaperiä). Olen itsekin hyvännäköinen, mutta tiettyjä piirteitä jumaloin ja haluaisin niiden olevan korostuneita itsessänikin, ja tunnen kateutta, pahaa oloa ja surullisuutta, kun näen ihmisiä, jotka ovat minun mielestäni täydellisen näköisiä ja tunnen itseni rumaksi (vaikken mikään rumilus olekaan.)"

"Yhdestä asiasta olen kateellinen parempiosaisille: heillä on turva huomiseksi, eikä tarvitse elää epävarmuudessa toisin kuin työttömän!

"En ole melkein koskaan kateellinen kellekään. Joskus saatan kadehtia paksuhiuksisia ihmisiä ja silloinkin kateellisuus menee nopeasti ohi."

"Kateus on tunteista turhin. Piti miettiä pitkään ja ankarasti, ennen kuin keksin yhden asian, joka on on joskus aiheuttanut hetkellistä kateutta: useimmilla ystävilläni on turvattu toimeentulo ja he voivat matkustella jopa monta kertaa vuodessa. Itsekin vaihtaisin mieluusti maisemia silloin tällöin, jos olisi varaa. Elämäni pätkätyöläisenä ja uusio-opiskelijana on ollut melkoista eloonjäämiskamppailua. Mutta loppujen lopuksi en haluaisi vaihtaa osia kenenkään kanssa, sillä elämän epävarmuus pitää henkisesti nuorena. Voi aina kuvitella, että suuri seikkailu on vasta edessä, kun ei ole sidottu mihinkään valmiisiin kuvioihin. Työnantajien ennakkoluuloiset asenteet johtivat siihen, että päädyin työllistämään itse itseni. Nykyinen aloittelevan yrittäjän elämä on taloudellisesti niukkaa ja epävarmaa, mutta ainakin minulla on vapaus olla köyhä, jos ei muuta."

"En ole kateellinen yhdellekään toiselle ihmiselle. Kissojani tosin vähän kadehdin siitä, että saavat ottaa niin rennosti kotona kaikki päivät ja nukkua ihan koska tahtovat."


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: AVAn kysely marraskuu 2012

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja