Mainos

Rakennuksilla tuhansia sopimuksettomia ulkomaalaisia

Suomalaisilla rakennuksilla on parisen tuhatta ulkomaista työmiestä, joista kukaan ei ay-liikkeen selvitysten mukaan saa suomalaisen lainsäädännön ja työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Suomalaisviranomaiset eivät kykene ammattiyhdistyslakimiehen mielestä millään tavalla puuttumaan ulkomaisen komennustyövoiman hyväksikäyttöön. Rakennusliitto on yrittänyt lähes kaksi vuotta saada oikeuteen 450 euroa kuukaudessa tienaavaavien kiinalaisten kivenhakkaajien työnantajaa Iittalassa.

Kivenhakkaajien työoloja on selvittänyt niin Hämeenlinnan poliisi kuin KRP:kin. Valtakunnan syyttäjä vaatii kuitenkin edelleen lisätutkimuksia ennen omaa syyttämispäätöstään.

Yrittäjät kantelivat oikeusasiamiehelle

Kilpailevat yrittäjät ovat kannelleet kiinalaisten työmiesten asemasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Rakennusliiton näkemyksen mukaan miehet ovat eläneet Suomessa lähes ruokapalkalla, vailla todellisia ihmisoikeuksia.

Rakennusliiton vastaavan lakimiehen Kyösti Suokkaan mukaan Suomen yhteiskunta ei pysty käytännössä millään tavalla puuttumaan ulkomaisten komennusmiesten hyväksikäyttöön, vaikka hyväksikäyttö olisi kuinka törkeä hyvänsä.

Hänen mielestä lainsäädännössä on puutteita, - Puuttuu lainsäädäntöä ja suomalainen virkamieskoneisto on niin jähmeä, että se ei käytännössä pysty puuttumaan näihin tapauksiin millään tavalla. Suokas kertoo.

Ongelma kasvaa EU:n laajenemisen myötä

Suokkaan mukaan komennusmiehiä ulkomailta on tuhansia, - Arvioisin, että tällä hetkellä ulkomaisia komennusmiehiä on noin parisen tuhatta. Kaikki tapaukset eivät ole niin räikeitä kuin tämä kiinalaisten tapaus. Oman kokemukseni mukaan yksikään komennusmies ei ole saanut lakien ja työehtosopimusten mukaista palkkaa Suomessa. Suokas kertoi.

Ongelma moninkertaistuu Suokkaan näkemyksen mukaan vuoden kuluttua EU:n laajentuessa. -No, pidän melko varmana että kun EU laajenee vuoden kuluttua niin meille tulee uusia komennusmiehiä useita tuhansia. mahdollista on että 50 v. kuluttua näitä ulkomaalaisia työskentelee Suomessa jo kymmenissä tuhansissa laskettava määrä. Suokas arvioi tulevaa.

Työvoiman tilaaja suurin hyötyjä

Suokkaan mukaan halpatyövoimasta hyötyy aina työvoiman tilaaja, sekä välillä työvoiman välittäjä. Työvoiman välitys on monesti Euroopassa osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tilanteesta kärsivät erityisesti Suomessa asuvat henkilöt jotka menettävät työpaikkansa ja suomalaiset veronmaksajat jotka joutuvat elättämään lisääntyvän määrän työttömiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.