Rakenna juustotarjotin tai käytä juustoja monipuolisesti ruokiin

Juusto on kätevä raaka-aine keittiössä, sillä se käy moniin ruokiin ja leivonnaisiin. Juustotarjotin tai -lautanen on mukava vaihtoehto aterian väliruoaksi tai päätteeksi. Näyttävä juustopöytä puolestaan sopii suuriin juhliin, todetaan juuston ystäville tarkoitetussa oppaassa.

Juustotarjottimelle valitaan 3-6 erityyppistä juustoa. Illanistujaisten juustotarjottimelle varataan juustoja yhteensä 150-200 g henkeä kohti. Kahvipöytään ja jälkiruoaksi riittää 50-75 g/aterioitsija. Juustolautanen käy tarjottavaksi pikkuherkutteluun tai runsaana, kasviksilla täydennettynä ateriaksi. Väli- tai jälkiruoaksi tarjottavalle juustolautaselle asetellaan 1-3 juustosta pienet palat.

Lisäkkeiksi sopivat mm.oliivit, pähkinät, hedelmät sekä leipä ja keksit. Juustopöytään varataan viidestä kymmeneen erilaista juustoa, yhteensä 200-300 g syöjää kohti muiden tarjottavien määrästä riippuen. Jälkiruokajuustopöydässä riittää 50-75 g henkeä kohti. Perinteisen punaviinin ohella juustoja tarjotaan nykyisin yhä useammin valkoviinin kera.

Hedelmäinen emmentalsalaatti

(4 annosta)

  • 150 g salaattia
  • 150 g mustaleimaa
  • 1 omena tai päärynä
  • 100 g kuivattuja taateleita tai viikunoita
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • balsamietikkaa
  • kylmäpuristettua
  • öljyä
  • mustapippuria myllystä

Huuhdo, kuivaa ja revi salaatit. Kuutioi juusto ja omena tai päärynä sekä paloittele taatelit tai viikunat. Paahda pähkinät kevyesti pannulla ja rouhi karkeasti. Asettele ainekset salaattikulhoon tai annossalaateiksi. Mausta balsamietikalla, salaattiöljyllä sekä mustapippurilla. Tarjoa alkusalaattina rapeakuorisen leivän kanssa.

Feta-broileri-pastasalaatti

(10 annosta)

  • 200 g kuviopastaa
  • 300 g marinoituja broilerisuikaleita
  • 1 rkl voita
  • 2 omenaa
  • 1/2 tuoretta kurkkua
  • 1 prk ananaspaloja
  • 1 prk (240/142 g)
  • paprikatäytteisiä oliiveja
  • 1 prk fetaa
  • koristeluun persiljaa tai korianteria

Kastike

  • 2 prk maustamatonta jogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl currya
  • 1 rkl limetti- tai sitruunamehua
  • 1 rkl hunajaa tai sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Paista broilerisuikaleet pannulla kypsiksi, jäähdytä. Kuori ja kuutioi omenat, kuutioi kurkku ja valuta ananaspalat sekä oliivit. Valuta feta. Kerrostele ainekset salaattikulhoon. Valmista kastike ja tarjoa erikseen salaatin kera. Koristele salaatti persiljalla tai korianterilla.

Juustoiset liharullat

(8 kpl)

  • 8 viipaletta naudan tai possun ulkofileetä tai paistia
  • suolaa
  • 1 tl rose- tai mustapippuria rouhittuna
  • 1 rkl salviaa tai oreganoa
  • 1 prk fetaa tai noin 150 g mustaleimaa
  • 2 rkl voita
  • Kastike
  • 1 pieni sipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 dl kahvia
  • 1/2 rkl makeaa soijakastiketta
  • 2 dl 15 % -ruokakermaa
  • suolaa, mustapippuria

Nuiji lihaviipaleet mahdollisimman ohuiksi ja mausta suolalla, pippurilla sekä salvialla tai oreganolla. Paloittele juusto ja jaa lihaviipaleille. Kääri viipaleet rulliksi ja sulje esim. cocktailtikuilla.

Ruskista rullat voissa kauniin ruskeiksi. Lado rullat uunivuokaan ja kypsennä vielä uunissa 200 asteessa alumiinifoliolla peitettynä noin 10 minuuttia. Poista kääryleistä tikut. Valmista kastike. Hienonna sipuli ja paista voissa pehmeäksi.

Lisää pannulle kahvi, soija ja kerma. Anna kiehua hieman kokoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Juustocroissantit

(12 kpl)

  • 2 dl maitoa
  • 30 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria tai hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 25 g voita
  • 1 pussi (150 g) pastajuustoa
  • voiteluun munaa

Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri tai hunaja, suola ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot sekä huoneenlämpöiset voi ja juustoraaste. Anna taikinan kohota hyvin.

Vaivaa taikina ja jaa kahteen osaan. Kauli ne pyöreiksi, noin 30 cm:n levyiksi. Leikkaa levyt taikinapyörällä kuuteen osaan. Rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen. Nosta sarvet pellille ja voitele munalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Juustokiisseli

(6 annosta)

  • 6 dl kevytmaitoa noin 1/2 dl sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelysjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 pkt (a noin 220 g) juustoleipää
  • tarjoiluun lakkahilloa

Mittaa maito, sokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Mausta vaniljasokerilla. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja lisää kiisselin joukkoon. Anna hautua pari minuuttia ja tarjoa lakkahillon kera.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat