Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Rakasta sydäntäsi – luovu näistä

Shutterstock
ShutterstockMTV/Shutterstock,2010
Julkaistu 01.02.2011 19:19

Sydänlääkäri Raimo Kettunen kehottaa kiinnittämään ajoissa huomiota riskitekijöihin, jotka voivat koitua sydämen tuhoksi.

Tupakka

Tupakka on riskitekijä numero yksi. Se jopa viisinkertaistaa riskin sairastua sydänkohtaukseen. Tarkkaa mekanismia, miksi näin tapahtuu, ei tiedetä.

Tupakoinnin lopettaminen tiputtaa riskin heti puoleen, vaikka olisi sauhutellut pitkäänkin.

Ylipaino

Suomessa lihavuusongelma on pahin 50−60-vuotiailla miehillä. Lihavuus on myös sydänsairauksien suhteen toiseksi isoin riskitekijä.

Lihavuus aiheuttaa diabeteksen, kohottaa verenpainetta ja muodostaa tätä kautta uhkan sydämelle. Vyötärölihavuus on pahin tekijä, erityisesti yli 100 senttimetrin vyötärönympärys.

Rasva

Kovia eläinrasvoja pitäisi välttää ja sen sijaan suosia pehmeitä rasvoja, kuten oliivi- ja rypsiöljyä. Ne ovat pikemminkin hyödyllisiä sydämelle.

Ravinnon koostumuksessa ratkaisevaa on kalorimäärä, mikä ruoasta kertyy. Rasvojen osuus kalorimäärästä pitäisi saada selvästi korkeintaan kolmannekseen.

Mikä muu on vaaraksi sydämelle? Lue koko artikkeli Studio55-sivulta:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lisää aiheesta:

Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroonYleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättääTekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • 18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • 17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • 14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • 11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."