Sydänlääkäri Raimo Kettunen kehottaa kiinnittämään ajoissa huomiota riskitekijöihin, jotka voivat koitua sydämen tuhoksi.
Tupakka
Tupakka on riskitekijä numero yksi. Se jopa viisinkertaistaa riskin sairastua sydänkohtaukseen. Tarkkaa mekanismia, miksi näin tapahtuu, ei tiedetä.
Tupakoinnin lopettaminen tiputtaa riskin heti puoleen, vaikka olisi sauhutellut pitkäänkin.
Ylipaino
Suomessa lihavuusongelma on pahin 50−60-vuotiailla miehillä. Lihavuus on myös sydänsairauksien suhteen toiseksi isoin riskitekijä.
Lihavuus aiheuttaa diabeteksen, kohottaa verenpainetta ja muodostaa tätä kautta uhkan sydämelle. Vyötärölihavuus on pahin tekijä, erityisesti yli 100 senttimetrin vyötärönympärys.
Rasva
Kovia eläinrasvoja pitäisi välttää ja sen sijaan suosia pehmeitä rasvoja, kuten oliivi- ja rypsiöljyä. Ne ovat pikemminkin hyödyllisiä sydämelle.
Ravinnon koostumuksessa ratkaisevaa on kalorimäärä, mikä ruoasta kertyy. Rasvojen osuus kalorimäärästä pitäisi saada selvästi korkeintaan kolmannekseen.
Mikä muu on vaaraksi sydämelle? Lue koko artikkeli Studio55-sivulta:
MTV3/Helmi
Kuva: Shutterstock