Mainos

Raision Benecol-sopimukset maailmanlaajuisiksi

Raisio Yhtymä on tehnyt yhdysvaltalaisen Johnson & Johnson -konsernin kanssa aiesopimuksen Benecol-tuotteiden maailmanlaajuisesta markkinoinnista. Eurooppa ja Japani nousevat Yhdysvaltojen rinnalle Benecol-margariinin päämarkkina-alueiksi.

Raisio on varmistanut Benecol-margariinin raaka-aineen saannin perustamalla Chileen raakasterolia tuottavan yhteisyrityksen. Myös Yhdysvaltoihin suunnitteilla ollut stanoliesteritehdas toteutuu.

Raisio yhtiöittää Benecol-liiketoimintansa ensi vuoden alussa. Raisio Yhtymä teki viime heinäkuussa Johnson & Johnsoniin kuuluvan McNeil Consumer Products Companyn kanssa lisenssisopimuksen, joka antaa McNeilille yksinoikeuden Benecol-patentteihin ja tavaramerkkeihin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa.

Yhteistoiminta maailmanlaajuiseksi

Yhteistoiminta laajenee Johnson & Johnsonin kanssa solmitun aiesopimuksen perusteella maailmanlaajuiseksi. Päämarkkina-alueiksi tulevat Yhdysvaltojen ohella nyt myös Eurooppa ja Japani. Benecolin markkinastrategia Euroopassa muuttuu uuden aiesopimuksen takia. Mm. Benecolin markkinoille tuonti Ruotsissa on toistaiseksi keskeytetty ja suunnitelmat nivotaan uuteen sopimukseen, joka saanee lopullisen vahvistuksensa lähikuukausien aikana.

Johnson & Johnson on maailman suurin terveyteen liittyvien tuotteiden valmistaja. Sen liikevaihto oli viime vuonna yli 110 miljardia markkaa.

Steroleita 200 miljoonan kuluttajan markkinoille

Raisio valmistaa yksinoikeudella Johnson & Johnsonin tarvitseman stanoliesterin. Stanoliesteri on kasveista erotettu sterolista jalostettu tuote, jonka Raisio Yhtymä toi julkisuuteen marraskuussa 1995. Stanoliesteri on tullut tunnetuksi veren kolesterolia laskevana aineosana Benecol-margariinissa. Sterolin saanti varmistuu 4 000 tonniin vuodessa uusien tehtaiden valmistuessa parin vuoden kuluessa.

Raisio Yhtymä ja chileläinen Härting S.A. ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta. Uusi yhtiö, Detsa S.A. keskittyy metsäteollisuuden sivutuotteena saatavien raakasterolien erotukseen. Raision omistusosuus uudesta yhtiöstä on 49 ja Härtingin 51 prosenttia.

Viime elokuussa Raisio ja yhdysvaltalainen Westvaco Corporation tekivät aiesopimuksen kasvisterolin tuottamisesta Yhdysvalloissa. Sopimuskumppanit ovat ovat nyt perustaneet yhteisyhtiön Westerol LLC:n, jonka tavoitteena on sterolin talteenottoyksikön rakentaminen Yhdysvaltoihin.

Lisäksi Raisio Yhtymä rakentaa Yhdysvaltoihin Etelä-Carolinaan stanoliesteritehtaan, joka saataneen käyttöön runsaan vuoden kuluttua. Investoinnin arvo on 120 miljoona markkaa.

Benecol-liiketoiminta yhtiöitetään

Raisio Yhtymä keskittää ensi vuoden alussa Benecol-liiketoimintansa uudelle kokonaan omistamalleen tytäryhtiölle Raisio Benecol Oy:lle. Järjestely ei tuo muutoksia osakkeenomistajille.

Uuden yhtiön hallitukseen kuuluvat puheenjohtajana pääjohtaja Matti Salminen ja jäseninä Raisio Yhtymän hallituksen edustajat Heikki Haavisto, Matti Linnainmaa ja Kaarlo Penttilä sekä yhtiön toimitusjohtajaksi nimitetty Tor Bergman.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.