Mainos

Raisiolta uusi tuotantostrategia

Raisio Yhtymä keskittyy uudessa strategiassaan kemiaan, jyväketjuun ja life science -bisnekseen ja haluaa kaksinkertaistaa liikevaihtonsa vuoteen 2005 mennessä.

Raisio

Raisio Yhtymä on tänään julkaissut pitkään odotetun uuden strategiansa. Yhtymän tukijalkana säilyy kemianteollisuus, ravintoteollisuus keskittyy jyväketjun ympärille. Life Science -toimialan kärki on yhä Benecol, mutta rinnalle hankitaan diagnostisten testausjärjestelmien osaamista, pääjohtaja Rabbe Klemets linjasi.

Raision elintarviketeollisuudessa aloitettiin rankka saneeraus jo viime kuussa. Nyt yhtiö kertoi irtautuvansa kokonaan ruokaperunateollisuudesta, jolle haetaan ostajaa. Sama kohtalo saattaa odottaa myös margariinituotantoa, jonka osalta ratkaisuja tehdään loppusyksyn-alkutalven aikana. Haussa on merkittävä kansainvälinen yhteistyökumppani, mutta tarvittaessa myös margariinille ollaan valmiita hakemaan "uusi koti", Klemets sanoi.

Raision elintarviketeollisuudessa ja Benecol-liiketoiminnassa on jo meneillään useita kymmeniä henkilöitä koskevat yt-neuvottelut. Nyt julkistettu strategia ei Klemetsin mukaan aiheuta uusia toimia ennen kuin mahdolliset myynnit toteutuvat.

Isoja ostoksia suunnitteilla

Raision uusi strategia tähtää kovaan kasvuun, sillä liikevaihto aiotaan vuoteen 2005 mennessä tuplata noin 1,6 miljardiin euroon (9,5 mrd mk). Koko konsernin tavoitteena on myös 12 prosenttia ylittävä sijoitetun pääoman tuotto ja omavaraisuusasteen pitäminen selvästi yli 30 prosentissa.

Kasvun pohjaksi on linjattu paperiteollisuuden kemikaaleja valmistava Raisio Chemicals, jota aiotaan vahvistaa mittavilla yritysostoilla. Niihin aiotaan lähivuosina käyttää noin 300 miljoonaa euroa (noin 1,8 mrd mk). Klemetsin mukaan ostokohteita on silmäilty erityisesti Pohjois-Amerikasta ja Kaukoidästä. Ostosten jälkeen kemian liikevaihdon pitäisi nousta noin 1 miljardiin euroon (noin 6 mrd mk) eli kolme kertaa viime vuotta isommaksi.

Julkisuudessa Raision kemianteollisuutta on niputettu yhteen Kemiran kanssa. Klemetsin mukaan tällaista ratkaisua ei Raisiossa edes harkittu, vaan lähtökohtana on koko ajan ollut pitää kemia Raision sisällä.

Yksimielinen ratkaisu

Raision tulevasta linjasta on käyty yhtymän sisällä poikkeuksellisen kovaa vääntöä, jonka seurauksena puolenkymmentä johtajaa on kevään ja kesän aikana jättänyt paikkansa, näkyvimpänä edellinen pääjohtaja Lasse Kurkilahti. Nyt julkistettu strategia hyväksyttiin Klemetsin mukaan yksimielisesti sekä Raision hallituksessa että hallintoneuvostossa.

Markkinoita valittu linja tuntui miellyttävän, sillä Raision pohjamudissa matanut osakekurssi oli iltapäivällä noussut viitisen prosenttia 1,02 euroon. Hinta on silti kaukana Benecol-huuman ajoista, jolloin Raision kurssi keväällä 1998 huiteli ylimmillään 18 euron vaiheilla.

Raision elintarviketeollisuuden ytimenä on vastedes viljan jalostusketjun hallinta eli mylly-, rehu-, viljatärkkelys- ja mallasteollisuus. Jatkoksi saatetaan hankkia leipomotoimintaa, mallasteollisuuden osalta taas harkitaan vaihtoehtoja kilpailukykyisen koon kasvattamiseen.

Ravinto Raision tavoitteena on 500 miljoonan euron liikevaihto. Diagnostisella osaamisella vahvistetun life science -toimialan liikevaihdoksi vuonna 2005 kaavaillaan 200 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Benecol-toiminnan liikevaihto oli noin 23 miljoonaa euroa ja tulos melkein 50 miljoonaa euroa tappiolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.