Mainos

Qumranin käärö esillä Heurekassa

Mittaamattoman arvokas, yli 2000 vuotta vanha pergamenttiteksti, ns. Qumranin käärö on tuotu ensimmäisen kerran suuren yleisön nähtäväksi Pohjoismaihin, Tiedekeskus Heurekaan. Käärö on peräisin Kuolleenmeren ääreltä Kallioluolasta. Se on saatu lainaksi Israelista, jossa sitä säilytetään tarkoin vartioidussa museossa.

Käärön mukana matkusti Suomeen pääkuraattori Hava Katz. Pergamenttiteksti on hepreaa, ja se on osa Qumranin juutalaisyhteisön sisäistä säännöstöä eli Yhdyskuntasääntöä. Käärö on Heurekasssa esillä huomisesta lähtien marraskuun loppuun, jolloin se vaihdetaan niin ikään Israelista tuotavaan toiseen kääröön, joka sisältää tekstiä Jesajan kirjasta.

Qumranin kääröjen löytyminen vuonna 1947 oli sensaatio, ja niitä on sen jälkeen annettu erittäin harvoin suuren yleisön nähtäville. Kaikkiaan pergamentille (nahalle) tai papyrukselle kirjoitettuja kääröjä löytyi 11 luolasta yli 800, ja niiden analysointi kestää ensi vuosituhannelle, mahdollisesti aina vuoteen 2005.

Löydön arvoa kuvaa se, että nyt Suomeen tuotu ensimmäinen käärö on vakuutettu miljoonan dollarin arvosta. Suomessa esillä olevia kirjoituksia säilytetään tarkoin valvotuissa oloissa, suljetuissa vitriineissä, joiden lämpötila ja kosteusolot ovat tarkoin valvotut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.