Mainos

Pysyvä ehkäisy 15 minuutissa

Sterilisaation korvaava uusi ehkäisymenetelmä on mahdollinen nyt myös Suomessa. Pehmeän ja joustavan mikroimplantin asettamiseen ei tarvita leikkausta ja lääkäriltä toimeen kuluu aikaa vain noin 15 minuuttia. Kotiin potilas pääsee noin tunnin sisään toimesta.

Essure-mikroimplantti asetetaan kohdun molempiin munanjohtimiin, missä se kehittää yhdessä kehon kudoksen kanssa siittiöiden pääsyn estävän biologisen sulun. Sulku kehittyy kolmen kuukauden kuluessa.

Implantti on valmistettu samoista materiaaleista, joita on käytetty esimerkiksi sydänläpissä jo pitkään. Se ei sisällä hormoneja, eikä aiheuta muutoksia hormonitoiminnassa. Uuden menetelmän kokonaiskustannukset on arvioitu halvemmaksi kuin perinteisen sterilisaation, joka vaatii leikkaussalin, nukutuksen ja noin kolmen päivän sairausloman. Implantin asentamisesta ei jää arpia eikä siihen liity nukutuksesta tai leikkauksesta aiheutuvia riskejä.

Peruuttamaton päätös

Suomessa menetelmä otettiin käyttöön Pohjoismaista ensimmäisenä, sanoo apulaisylilääkäri Isto Uusi-Erkkilä. Toistaiseksi Suomessa on tehty nelisenkymmentä sterilisaatiota tällä menetelmällä. Ensimmäiset toimet tehtiin Tampereella Hatanpään sairaalassa.

Uusi-Erkkilä ei ole toistaiseksi havainnut minkäänlaisia haittoja menetelmän käytössä. Hän tähdentää kuitenkin, että menetelmä on vielä peruuttamattomampi kuin tavallinen sterilisaatio, jonka jälkeen koeputkihedelmöitys voi joskus vielä onnistua. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa aloitetaan myös kustannuksia vertaileva tutkimus. Menetelmällä on sekä EU:n että Yhdysvaltain lääkevalvontaviranomaisen FDA:n hyväksyntä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.