Pyörätuolicurling vaatii tarkkuutta

Wes Smith (Kuva: Bryn Lennon/Getty Images)
Wes Smith (Kuva: Bryn Lennon/Getty Images)Getty
Julkaistu 14.03.2006 12:19(Päivitetty 14.03.2006 12:32)

Torinon talviparalympialaisten uutuuslaji pyörätuolicurling ihastuttaa katsojia curlingin tavoin Pinerolon hallissa, jossa kahdeksan maailman parasta joukkuetta mittelevät paralympiamitaleista. Olympiacurlingissa juhlinut Suomi ei ole kuitenkaan mukana, sillä laji on Suomessa vasta ottamassa ensiaskeleitaan.

- Yritetään promotoida lajia ja innostaa toimintaan. Olemme mahdollisesti mukana Vancouverissa 2010 tai sitten sitä seuraavissa kisoissa, Suomen paralympiakomitean pääsihteeri Maria Laakso toteaa lajin asemasta Suomesta.

- Tällä pelillä on perinteitä näissä täällä mukana olevissa maissa. Mutta kyllä lajeja pystyy tietynlaisella ohjelmalla nostamaan, jos löytyy lahjakkaita urheilijoita ja vetäjiä. Curlingin taso on Suomessa korkea, ja tämä on sama peli, vain ilman harjaamista, jatkaa Laakso.

Pyörätuolicurling on todellakin nuori laji, sillä kunnolla toimintaa on pyöritetty vasta seitsemän vuoden ajan. Paralympialaisiin se hyväksyttiin vuonna 2002 Salt Lake Cityn kisojen jälkeen.

- Tämä on upea laji. Kansainvälisen curlingliiton 46 jäsenmaasta noin kahdessakymmenessä pelataan pyörätuolicurlingia, kertoo Kate Caithness, joka vastaa lajista kansainvälisessä liitossa.

Yksi lajin leviämisen suhteen tärkeä asia on se, että sitä voi pelata kuka vain pyörätuolia jokapäiväisessä elämässä käyttävä henkilö. Torinon kisoissa tästä on hyvänä esimerkkinä Yhdysvaltain joukkueen kapteeni Wes Smith (kuvassa), joka täyttää huhtikuussa 66 vuotta.

- Haluan olla esimerkkinä muille. Ikä ei todellakaan rajoita pelaamista. Lisäksi tätä lajia voi pelata sekä vammaisten että vammattomien kanssa, Smith kertoo.

Pääsihteeri Laakso tietää, että lajille voisi löytyä isokin harrastajajoukko Suomessa.

- Populaatio on meillä toki niin pieni, että moni laji ei pyöri. Näen tässä kuitenkin tulevaisuuden, koska meillä pelataan paljon bocciaa kesälajina, ja tämä on tavallaan talviversio siitä. Tämä sopii kaikille, ja myös harrasteeksi ikäihmisille ja muille, Laakso miettii.

- Nyt kun Suomessa on curlingbuumi, niin toivotaan että se vaikuttaa myös meidän puolella.

Suomi ei toki ole Pinerolon hallissa täysin ulkona curlingkuvioista, sillä Ruotsin joukkueessa on mukana Karjaalla nuoruutensa viettänyt Glenn Ikonen.

50-vuotias Ikonen vammautui vuonna 1973 ja muutti Ruotsiin 1979. Pyörätuolikoripallossa urheilullinen mies ylsi Ruotsin maajoukkueeseen, ja pyörätuolicurlingiin hän tutustui kuusi vuotta sitten.

- Laji on Ruotsissa vielä aika nuori, mutta seuroja on tulossa koko ajan lisää, Ikonen kertoo.

Lajissa yksi Ikosta viehättävä asia on sen vaikeus. Harjaamisella ei kiven menoa kontrolloida, joten heittovauhdin pitää olla juuri kohdallaan.

- On vaikeaa, kun ei saa harjata. Myös (kiven työntämisessä apuna käytettävän) kepin kanssa on vaikea arvioida voimakkuutta, Ikonen valottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:
Torinon paralympiauutuuksia luokittelu ja curling