Mainos

Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan kunniaristit jaettiin Turussa

Pyhän Henrikin risti jaetaan tunnustuksena ekumeenisista ansioista tai toiminnasta, joka edistää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteita sen sisarkirkkoihin.

Arkkipiispa John Vikström ja professori Tuomo Mannermaa ovat saaneet Pyhän Henrikin ristin. Ministeri Jaakko Nummiselle ja kirjailija Anna-Maija Raittilalla on myönnetty Mikael Agricolan risti. Kunniamerkit luovutti arkkipiispa Jukka Paarma, ja ne jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Merkit luovutettiin tänään, Mikael Agricolan päivänä, Turussa.

Pyhän Henrikin risti jaetaan tunnustuksena ekumeenisista ansioista tai toiminnasta, joka edistää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteita sen sisarkirkkoihin. Tunnustus voidaan myöntää sekä suomalaisille että ulkomaalaisille.

Mikael Agricolan risti on kotimainen huomionosoitus kirkon tarkoitusperiä edistävästä merkittävästä toiminnasta sekä suomalaisen kulttuurin kehittämisestä ja edistämisestä.

Kirkolliskokous päätti Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristin käyttöönotosta vuonna 2005.

Muita uusia tunnustuksia ovat seurakuntatyön kunniamerkit. Kirkkohallitus myöntää ensimmäiset merkit tänä vuonna adventin aikaan. Kunniamerkit on suunnitellut taiteilija Mauno Honkanen.

Mikael Agricola kehitti pohjan suomen kirjakielelle. Hän oli myös Turun piispa ja uskonpuhdistaja Suomessa. Tänään on kulunut tasan 450 vuotta Agricolan kuolemasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.