Mainos

Puun hintaneuvottelut vaakalaudalla

Puun kantohintaneuvotteluissa haetaan jälleen tänään ratkaisua. Metsänomistajat ja metsäteollisuus ovat kuitenkin vielä kaukana kompromissiratkaisusta. Jos neuvotteluissa ei päästä yksimielisyyteen, saattaa koko järjestelmä olla vaakalaudalla.

Puun hinnasta koetetaan tänään päästä jälleen yksimielisyyteen. Metsänomistajat ja metsäteollisuus jatkavat jo reilun kuukauden kestäneitä neuvottelujaan. Lähentymistä on kuitenkin tapahtunut hyvin vähän - kompromissiratkaisua tuskin saadaan tänäänkään aikaan. Viime vuonna yhteinen näkemys puun kantohinnoista saavutettiin vasta puoli vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Nyt osapuolet ovat haluttomia samanlaiseen käden vääntöön - mieluummin peli vihelletään tyystin poikki ja neuvottelut lopetetaan.

Jos neuvottelut päätetään lopettaa, on katkolla koko neuvottelujärjestelmä, jota nyt jo käydään kilpailuviranomaisten poikkeusluvalla. Osapuolten voi olla vaikea perustella järjestelmän tarpeellisuutta, jos sopimusta ei synny. Neuvottelujen kiistakysymys on ikuinen: isännät haluavat puustaan enemmän rahaa ja vetoavat siihen, että hyvää tulosta tehneellä metsäteollisuudella olisi nyt varaa maksaa. Metsäteollisuus taas vetoaa synkentyneisiin tulevaisuuden näkymiin ja haluaa laskea puun hintaa. Tukki- ja kuitupuulle tavoitellaan ainoastaan yhtenäistä hintanäkemystä. Metsänomistajat haluavat pitää kiinni monimutkaisesta järjestelmästä kilpailusyistä - puunostajia kun ovat lähinnä kolme suurta metsäyhtiötä. Yhtiöille järjestelmä takaa sen, että puuta on saatavilla. Puukauppa on viime viikkoina hiljentynyt jonkin verran, kun myyjät odottelevat, syntyykö neuvottelutulosta vai ei.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.