Puukotukset ovat ennätystasolla Britanniassa: Poliisille tulee lisää valtuuksia pysäyttää ja tutkia ihmisiä ilman rikosepäilyä

Britannian sisäministeri Sajid Savid sanoo, että Englannin ja Walesin poliiseille on tulossa lisää valtuuksia pysäyttää ja tutkia ihmisiä ilman rikosepäilyä paikoissa, joissa on tapahtunut vakavia väkivallantekoja. Asiasta kertoo BBC. Puukotukset ovat lisääntyneet Britanniassa viime vuosina.

Lontoossa puukotettiin sattumanvaraisesti neljää ihmistä eilisillan ja tämän aamun aikana Edmontonin ja Walthamstowin kaupunginosissa. Tekijää ei ole tavoitettu.

Puukotukset lisääntyneet

Viikonlopun puukotukset jatkavat lisääntyneen teräaseväkivallan trendiä Englannissa ja Walesissa. Viime vuonna puukotuksia tapahtui enemmän kuin kertaakaan sen jälkeen, kun tilastointi aloitettiin vuonna 1948, selviää Britannian tilastokeskuksen tilastoista. Puukotuksissa kuoli viime vuonna 285 ihmistä.

Vertailun vuoksi ampuma-aseiden uhrina kuoli vain 29 ihmistä. Ampuma-aserikollisuus on viimeisen kymmenen vuoden aikana laskenut, mutta puukotukset ovat jatkaneet kasvuaan.

Samasta tilastosta myös selviää, että neljännes uhreista on mustaihoisia. Niin ikään neljännes on 18-24 -vuotiaita miehiä. Suurin osa tekijöistä on myös 18-24 vuotiaita miehiä.

Puukotukset liittyvät usein huumeisiin

Poliitikot ovat syyttäneet lisääntyneestä väkivaltarikollisuudesta huumejengejä. Tilastoista löytyy tukea asialle, sillä myös huumerikollisuus on lisääntynyt.

Kaikista henkirikoksista liittyi huumeisiin 44 prosenttia kun kymmenen vuotta aiemmin vastaava luku oli 40. Viime vuonna 58 prosenttia epäillyistä ja 35 prosenttia uhreista oli joko huumeidenkäyttäjiä tai niiden välittäjiä.

Lontoo ei ole vaarallisin paikka

Lontoo ei ole tilastojen mukaan vaarallisin paikka puukotusten kannalta. Kun puukotustapausten määrä suhteutetaan väkilukuun, eniten puukotuksia tapahtuu Skotlannin 78 000 asukkaan Inverclydessä, jossa tapauksia on 14 sataa tuhatta asukasta kohden.

Suurista kaupungeista muun muassa Manchesterissa ja Glasgow'ssa tapahtuu Lontoota enemmän teräaseväkivaltaa. 

Lontoosta kymmen pahimman puukotusalueen joukossa ovat Islington ja Newham, jotka ovat tilastossa sijoilla 7 ja 10. Islingtonissa puukotetaan 11,2 ja Newhamissa 10,4 ihimistä sataa tuhatta kohden.

Poliisin laajenettuja valtuuksia kokeillaan jo

Hallitus on pyrkinyt vastaamaan lisääntyneisiin puukotuksiin poliisin valtuuksia lisäämällä. Poliisi on saanut kokeiluluontoisesti valtuudet pysäyttää ja tutkia ihmisiä ilman rikosepäilyä alueilla, joilla puukotuksia on tapahtunut paljon.

Poliisin laajempia valtuuksia testataan tällä hetkellä seitsemässä eri poliisipiirissä, joissa tapahtuu yhteensä 60 prosenttia Englannin ja Walesin puukotuksista.

Poliisi valtuuksista pysäyttää ja tutkia ihmisiä on keskusteltu vuosia Britanniassa.

– Poliisit taistelevat etulinjassa vakavaa väkivaltaa vastaan. On elintärkeää, että annamme poliiseille ne työkalut, joita he tarvitsevat, konservatiivipuolueen sisäministeri Savid sanoi.

Arvostelijat kuvaavat taantumukseksi

Kokeilussa, jota kutsutaan ”60 prosentin tarkastuksiksi” poliisi voi pysäyttää ja tutkia jokaisen tietyllä alueella ja rajattuna aikana. Rikosepäilyn sijasta tarkastukseen riittää ainoastaan se, että alueella saattaa tapahtua väkivallanteko.

Muutoksen arvostelijat ovat sanoneet, että ihmisten pysäyttäminen ja tutkiminen ole tehokas tapa estää väkivallantekoja sekä luonnehtineet muutosta ”pettymystä aiheuttavaksi ja taantumukselliseksi”

Opposition työväenpuolueen varjohallituksen sisäasiainvastaava Diane Abbot sanoi, että sattumanvaraiset tarkastukset eivät ole auttaneet puukotusten vähentämisessä.

Arvostelijat ovat sanoneet myös, että tarkastukset kohdistuvat suhteettoman suuresti mustaihoisiin.

”60 prosentin tarkastuksia” on tehty paitsi puukotustapausten tultua ilmi, mutta myös muun muassa suurten yleisötapahtumien kuten viime vuonna Notting Hillin karnevaalin yhteydessä Lontoossa.

Lähteet: BBC 1 ja 2

Lue myös:

    Uusimmat