Puu tekee kodin: patterin säleikkö

Näin sydäntalvella, pakkasten paukkuessa kireimmillään ja patterien hehkuessa kuumimmillaan sopii mukavaksi puhdetyöksi patterisäleikkö. Se on kaunis sisustuselementti, ja lisäksi se estää verhojen joutumisen kuuman sähköpatterin päälle. Sähköpatterien kohdalla on muistettava turvaetäisyys myös säleikön suhteen - sehän on puurakenteinen. Oikea välimatka löytyy valmistajan ohjeista.

Tämäkin ohje löytyi puutavaraliikkeen esitteestä. Esimerkkisäleikkö on noin 65 cm korkea ja 165 cm leveä, mutta mitathan jokainen määrittelee oman tarpeensa mukaan. Puutavara on oksatonta mäntyä: tukipuut 33x33 mm ja itse säleikkö 21x21 mm vahvuista. Säleikön päälle voi laittaa kukkalaudaksi esimerkiksi 21x145 mm höylätyn laudan. On kuitenkin muistettava, että ilman täytyy päästä kiertämään ikkunan edessä, joten sitä varten täytyy jättää sopiva rako yläosaan. Hyvä konsti onkin tehdä kukkalauta samasta rimasta, samanlaisin raoin kuin etuosakin.

Rimat käsiteltiin sävytetyllä puuvahalla. Pintakäsittely on ehdottomasti tehtävä etukäteen, sillä tämmöinen puuviritys elää todella voimakkaasti ja silloin käsittelemättä jääneet pinnat tulevat irvistämään rumasti.

Rimat sahataan 45 asteen jiiriin oikean mittaisiksi. Jiiriä ei tietenkään tarvi tehdä molempiin päihin, jois toinen pää tulee esimerkiksi seinää vasten.

Osien kiinnitykseen on monta vaihtoehtoa: sen voi tehdä ruuvaamalla, vasaralla naulaamalla - hiukan hankalaa, kun muut rimat tuppaavat pomppimaan joka iskusta - tai naulapyssyllä. Ruuvaaminen takapuolelta on tietysti kaikkein siistein ja hienoin vaihtoehto - mutta on se myös työläin...

Säleikön päihin tulee kaksiosainen, kehikkomainen päätykappale - sen seinän puolelle tulevien pystypuiden alaosaan täytyy tehdä lovet jalkalistaa varten.

Keskelle tulee kaksi yksinkertaista tukea; pidempään patteriin useampiakin - ohut kuusirima kieroutuu helposti ja vaatii pystytukia jopa 15 cm:n välein. Välitukien yläosaan lyödään L:n muotoon lyhyet poikkipuut, joiden varaan tulee aikanaan kukkalauta.


Kokoaminen aloitetaan päätykappaleista. Hiukan puuliimaa jiireihin ja naulataan osat kiinni toisiinsa. Niiden jälkeen ovat vuorossa keskelle tulevat pystytuet ja kun kaikki ovat valmiita, etusäleikön rimat ladotaan isolle pöydälle.Mitataan välit oikeiksi rakotulkin kanssa - tulkiksi käy sopivan paksuinen listanpalanen. Yläosaan jätetään noin 7 cm:n rako termostaatin säätämistä varten.

Asetelman suorakulmaisuudesta on pidettävä huoli. Ison pöydän suora reuna on mainio paikka täsmäyttää ylärima oikeansuuntaiseksi; kaikkein paras olisi tehdassahattu lastulevy - siis sellainen, josta ei ole vielä sahattu mitään pois. Silloin myös pystysivu asettuu automaattisesti suoraan kulmaan, kun sen täsmää sitä vasten.

Pystytuet naulataan - tai ruuvataan - nyt paikalleen. Koko kiinnityksen ajan kannattaa seurata rakotulkin avulla välien pysymistä tasaisena.

Kukkalaudan kiinnitystä varten säleikön etuosan yläreunaan kiinnitetään kaksi rimaa vastakkain.

Lue myös:

    Uusimmat