Putinille yllättävä takaisku: Kazakstanin presidentti asettui julkisesti Venäjän johtajaa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin koki Pietarin talousfoorumissa eilen yllättävän takaiskun, kun Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev asettui julkisesti Venäjän johtajaa vastaan.

Kassym-Jomart Tokajev sanoi Bloombergin mukaan, että maa ei tunnusta Itä-Ukrainassa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin alueita itsenäisiksi.

Tokajev kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Vladimir Putin oli yrittänyt perustella kansainvälisellä oikeudella sitä, miksi Venäjän aloittama ”operaatio” Ukrainassa on oikeutettu.

Putin sanoi suojelevansa venäjänkielistä väestöä Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa.

Kazakstanin presidentti perusteli Venäjän valtiollisen median RT:n toimittajalle kieltävää vastaustaan muun muassa sillä, että ”maailmassa vallitsisi kaaos, jos uusia maita syntyisi sadoittain”. Hän viittasi myös valtioiden alueelliseen koskemattomuuteen ja niissä asuvien ihmisten itsemääräämisoikeuteen.

Tokajev kertoi eilen toisaalta myös, että Kazakstanilla ja Venäjällä on suunnitteilla teollisuusyhteistyötä.

Venäjä auttoi Tokajevia tammikuussa

Venäjä lähetti tammikuussa joukkojaan Kazakstaniin tarkoituksenaan rauhoittaa maassa käynnissä olleita mellakoita, jotka syttyivät maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua.

Mielenosoitukset muuttuivat monessa paikassa väkivaltaisiksi.

Kazakstanin presidentti Tokajev kiitteli tuolloin Putinia venäläissotilaiden lähettämisestä rauhoittamaan ”vallankaappausyritystä".

Venäjä ja Kazakstan ovat myös jäseniä Euraasian talousunionissa, joka on Moskovan johtama Euroopan unionin kilpailija.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja