Mainos

Putin ja Mori puivat Venäjän ja Japanin suhteita

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Japanin pääministeri Yoshiro Mori sopivat tänään siperialaisessa Irkutskin kaupungissa jatkavansa pyrkimyksiä maiden välisen rauhansopimuksen solmimiseksi.

Yoshiro Mori ja Vladimir Putin

Venäjän ja Japanin välejä hiertää kiista Kuriilien saarista, mikä on tähän asti estänyt maita solmimasta varsinaista rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen. Putin ja Mori allekirjoittivat sopimuksen, jossa osapuolet sitoutuvat jatkamaan neuvotteluja sopimuksen saavuttamiseksi.

Putin sanoi japanilaisen NHK-televisioaseman haastattelussa, että Venäjä pitää vuodelta 1956 peräisin olevaa aseleposopimusta itseään velvoittavana. Putin huomautti, että silloinen Neuvostoliitto "sitoutui luovuttamaan kaksi saarista Japanille rauhansopimuksen solmimisen jälkeen".
-Sopimuksen hyväksyi lopullisesti Neuvostoliiton korkein neuvosto, minkä vuoksi sopimus velvoittaa myös meitä, Putin sanoi.

Neuvostojoukot miehittivät neljä Kuriilien saarta toisen maailmansodan lopulla. Japani vaatii saaria itselleen, ja kiistan vuoksi lopullinen rauhansopimus maiden välillä on vieläkin solmimatta.

Putin ja Mori keskustelivat Irskutskissa myös maiden välisten taloussuhteiden kehittämisestä. Putin huomautti, että maiden välinen yhteistyö tiivistyi huomattavasti viime vuoden aikana erityisesti talouden, tutkimuksen ja kulttuurin aloilla.
(STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.