Putin ennusti suhteiden Yhdysvaltoihin paranevan

Yhdysvallat ja Venäjä ovat tyynnytelleet maiden välejä pitkään hiertänyttä ohjuskilpikiistaa. Presidentti Vladimir Putin vihjasi, että suhteita voidaan alkaa parannella. Hän paljasti saaneensa merkittävän kirjeen virkaveljeltään George W. Bushilta.

- Se on tärkeä asiakirja, ja olemme käyneet sen tarkasti läpi. Jos pääsemme yhteisymmärrykseen sen pääkohdista, voimme todeta, että vuoropuhelumme etenee menestyksekkäästi, Putin sanoi Moskovassa tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen ja puolustusministeri Robert Gatesin.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan kirjeessä puhutaan Bushin ja Putinin "perinnöstä", mutta sen sisällöstä ei kerrottu mitään konkreettista. Virkamiehet vahvistivat Bushin vain esittäneen ajatuksiaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyön kehittämisestä.

Suhteita solmitaan uuteen presidenttiin

Rice sanoi puolestaan haluavansa luoda mahdollisimman mutkattomat suhteet Putinin seuraajaan Dmitri Medvedeviin, joka vannoo virkavalansa toukokuussa. Myös Medvedev esiintyi sovittelevasti.

- Meillä on yhä erimielisyyksiä, mutta meillä on myös yhteistä tahtoa päästä eteenpäin, Medvedev vakuutti.

Rice ja Gates neuvottelevat kaksipäiväisellä vierailullaan ohjustorjuntajärjestelmästä, jonka osia Yhdysvallat suunnittelee Tshekkiin ja Puolaan.

Yhdysvallat perustelee ohjuskilpeä ennen kaikkea Iranin uhalla. Venäjä on vastustanut amerikkalaisen tutka-aseman ja ohjuspatterin tuomista Itä-Eurooppaan.

Gates arveli, että ratkaisu on mahdollista saada aikaan presidentti George W. Bushin virkakaudella eli tammikuuhun 2009 mennessä.

- Tapaamistemme henki oli myönteinen. Se jää nähtäväksi, johtavatko ne myönteiseen tulokseen, hän pohti.

Kiista on muistuttanut välillä jopa kylmää sotaa, mutta se ei ole vaikuttanut juurikaan Yhdysvaltain ja Venäjän kaupankäyntiin. Amerikkalaisyhtiöiltä on tullut viime vuosina entistä enemmän sijoituksia Venäjälle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 17.03.2007)

Lue myös:

    Uusimmat