Mainos

Putin avautui lapsuudestaan: Ei ymmärtänyt vanhempiensa myötätuntoisuutta

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo lapsuudestaan Russkii Pioner -lehden artikkelissa, jota sanotaan Putinin itsensä kirjoittamaksi.

Kirjoituksessa Putin kertoo muun muassa toisen maailmansodan kauhut kokeneista vanhemmistaan ja avaa samalla omaa arvomaailmaansa. Itänaapurin presidentti nostaa esiin myös vanhempiensa haluttomuuden ja kyvyttömyyden vihata vihollisiaan –asian, jota Putinin on sanojensa mukaan vaikea ymmärtää.

Putin kertoo isänsä haavoittuneen vakavasti toisessa maailmansodassa saksalaisten kranaateista ja selviytyneen ihmeen kaupalla naapurinsa pelastamana. Putinin isoveli kuoli puolestaan Leningradin piirityksen ja yleisen nälänhädän keskellä kurkkumätään. Putin kertoo myös, kuinka hänen sairaalasta päässyt isänsä pelasti perheen äidin varmalta kuolemalta.

Piirityksen jälkeen Putinin vanhemmat muuttivat vanhempiensa kotialueelle Moskovan luoteispuolelle ja asuivat siellä sodan loppuun saakka. Putin syntyi perheeseen iltatähtenä, kun hänen äitinsä oli 41-vuotias.

Putin kirjoittaa, ettei sodassa ollut perhettä, joista joku jäsen ei olisi kuollut. Oli surua, murhetta, hätää. Mutta Putin sanoo olevansa yllättynyt, etteivät hänen vanhempansa vihanneet sodan vihollisia.

– En rehellisesti sanottuna voi vieläkään täysin ymmärtää sitä. Äitini oli erittäin lämmin ja hyväsydäminen ihminen, Putin kirjoittaa.

Putin kertoo äitinsä ihmetelleen, miten vastapuolen sotilaita voisi vihata. He olivat kuitenkin tavallisia ihmisiä ja menehtyivät yhtä lailla sodassa.

– Se on ihmeellistä. Meidät kasvatettiin neuvostokirjoilla ja -elokuvilla. Ja me vihasimme. Äidilläni sitä tunnetta ei ollut jostain syystä ollenkaan. Hänen sanansa painuivat hyvin muistiini: ”He (vastapuolen sotilaat) ovat samanlaisia työläisiä kuin mekin. Heidät vain ajettiin rintamalle.”

Putinin äiti eli vuoteen 1999. Presidentin isä kuoli vuoden 1998 lopulla.

Venäläispresidentin kirjoituksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.