Puolustusvoimien ulkoistuksilla rajut seuraukset: ”Leilan” palkka tippuu 373 euroa kuukaudessa

Puolustusvoimien ravitsemuspalvelut yhtiöitettiin vuoden 2012 alusta uuteen Leijona Catering Oy:hyn. Yhtiöittämisen yhteydessä vanhoille työntekijöille taattiin neljän vuoden suoja-aika, jolloin palkat ja edut pysyvät ennallaan. Nyt monia työntekijöitä odottaa satojen eurojen palkanalennus vuodenvaihteessa: palkka voi tippua jopa 600 euroa.

Eteläsuomalaisessa varuskuntakaupungissa asuva ”Leila” odottaa vuodenvaihdetta pelonsekaisin tuntein. Pitkän uran Puolustusvoimien ruokahuollossa tehnyt nainen saa ensi vuoden alusta lähtien käteensä palkkalapun, jossa summa on 373 euroa nykyistä pienempi.

Nykyisen 2281 euron palkan pieneneminen 1908 euroon kuukaudessa saa naisen mietteliääksi. Ilman 100 euron kenttäolosuhdelisää palkka olisi tulevaisuudessa vieläkin pienempi.

– Pankkiin on mentävä hattu kourassa ja lainasopimukset uusittava. Uudella palkalla en saisi edes lainaa pankista. Tähän asti rahaa on jäänyt joskus säästöönkin, mutta palkka-alen jälkeen mennään kyllä aivan kädestä suuhun.

Puolustusvoimien muonittaja

Leijona Cateringissa työskentelee vajaat 500 ruoka-alan ammattilaista eri puolilla Suomea - heistä yli 80 prosenttia on naisia. Valtion kokonaan omistaman Leijona Cateringin suurin asiakas on yhä Puolustusvoimat, mutta ruokapalveluita tarjotaan myös muulle valtionhallinnolle ja organisaatioille.

Iso osa työntekijöistä on Puolustusvoimien vanhoja työntekijöitä, jotka vuonna 2012 siirtyivät uuteen yhtiöön. Siirtymävaiheessa työntekijöille taattiin neljän vuoden suoja-aika, jonka aikana palkkoihin tai etuihin ei kosketa.

Suoja-aika päättyy vuodenvaihteessa, ja sen jälkeen Leijona Cateringin työntekijät seuraavat matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimusta. Monille vanhoille työntekijöille uusi työehtosopimus tietää tuntuviakin palkanalennuksia ja vanhojen etujen heikentymistä.

– Monille on luvassa erittäin huomattavia pudotuksia. Esimerkiksi kokeilla ja ravintolatyöntekijöillä palkka voi pienentyä noin 500 euroa, päivittelee JHL:n pääluottamusmies Jukka Välimäki.

Vaikka suoja-ajan päättymisen mukanaan tuoma työehtosopimuksen muutos onkin ollut tiedossa jo pitkään, on muutoksen rajuus ollut Välimäen mukaan yllätys.

– Aikalailla minimitaulukkopalkoilla on menty, mikä on ollut iso järkytys. Moni kokee, että heidän osaamistaan ja kokemustaan ei arvosteta, Välimäki sanoo.

Kilpailukyky turvattava

Leijona Catering Oy:n toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo muistuttaa, että suoja-aika päättyy sovitusti ja kaikkia työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti.

– Leijonan palkanmääräytymisperusteet ovat kaikille samat ja ne maksetaan tes:n mukaan. Meillä on osaava ja sitoutunut henkilöstö, ja kilpailukyvyn takia palkkojen on oltava alalla yhdenvertaisia, Paavonsalo toteaa.

”Leilan” mielestä työnantaja on kohdellut vanhoja työntekijöitä epäreilusti.

– Koko ajan on sanottu, että taulukkopalkat ovat vain minimipalkkoja. Tähän asti olemmekin luulleet, että palkkaan tulisi myös henkilökohtaisia lisiä. Samaan aikaan Leijonaan on palkattu uusia ihmisiä paremmilla lisillä, mikä ei ole oikeudenmukaista ja tasa-arvoista. Palkka on arvostuksen mitta ja nyt tulee olo, että työnantaja ei enää arvosta meitä.

Paavonsalo ei kritiikkiä tunnista.

– Koko ajan olemme korostaneet osaamiseen pohjautuvia palkanlisiä ja jatkokouluttautumista. Jotkut ovat ehkä uskoneet tai toivoneet, että palkka ei pienenisi niin paljon. Joillakin palkka ei putoa lainkaan ja joillakin voi pudota, se on hyvin paljon kiinni yksilöstä, Paavonsalo sanoo.

Lomaoikeus kutistuu

Palkkajoustojen lisäksi vanhojen työntekijöiden lomaoikeuksiinkin tulee muutoksia. ”Leilalla” muutos tietää seitsemän viikon loman kutistumista viiteen viikkoon.

– Sen hyväksyn ja ymmärrän täysin, koska yleinen markkinatilanne on sellainen. Palkka-alea en ymmärrä.

JHL:n sopimustoimitsija Reijo Taipale on myös ymmällään.

– Ei tällaista ole missään ollut. Ei Millogissakaan ole tällaisia leikkauksia tehty.

Millog Oy syntyi vuonna 2009, kun Puolustusvoimat ulkoisti kalustonsa kunnossapidon.

– Siellä on esimerkiksi maksettu lomien pienentämisestä korvausta. Ei tätä kyllä purematta niellä. Uskon, että moni alkaa nyt katsoa työpaikkoja muualta, Taipale ennustaa.

Tuleva palkka on tähän mennessä kerrottu vasta muutamissa varuskuntaravintoloissa työskenteleville. Pääluottamusmies Jukka Välimäen mukaan juhannukseeen mennessä kaikkien Leijona Cateringin työntekijöiden on määrä kuulla uusi palkkansa.

– Palkan pudotus on niin suuri monella, että osa suunnittelee lähtöä. Jos on esimerkiksi koti toisella paikkakunnalla ja on asunut vuokralla työpaikkakaupungissa, ei jatkossa ole enää varaa vuokraan. Ihmiset ovat todella huolestuneita ja järkyttyneitä.

Keskimäärin Välimäki laskeskelee palkkojen putoavan 200-600 euroa kuukaudessa. Toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo muistuttaa, että palkkojen yhdenmukaistamisella valmistaudutaan toimialan kilpailuun.

– Palkat ovat toimialan tasolla ja jokainen tekee sitten oman valinnan. Tavoitteenamme on kasvaa, ja näillä toimenpiteillä onnistumme siinä, Paavonsalo visio.

”Leilalle” tulevaisuus näyttää nyt synkältä. Hän on alkanut katsoa jo töitä muualta.

– Nyt on vaikea saada unta, migreeni on iskenyt monta kertaa ja myös sydämen rytmihäiriöitä on tullut. Ennen palkalla tuli toimeen, mutta nyt tulevaisuus näyttää vaikealta.

Leijona Catering Oy:n liikevaihto viime vuonna oli 66,2 miljoonaa euroa ja tilikauden voitto 3,5 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja