Puolustus perusteli Ruanda-syyttäjästä ja tuomarista tekemäänsä tutkintapyyntöä

Ruandassa tapahtuneesta joukkotuhonnasta syytetyn porvoolaismiehen Francois Bazaramban puolustus perusteli MTV3:n uutisille rikosilmoitusta, jonka se on tehnyt käräjäoikeuden puheenjohtajasta laamanni Lars Karlssonista ja Porvoon kihlakunnansyyttäjästä Tom Laitisesta.

Puolustus pyysi lokakuussa poliisia tutkimaan, ovatko Karlsson ja Laitinen syyllistyneet rikokseen ottaessaan kiduttamalla saatua todistelua vastaan, kun oikeus kuuli todistajia lokakuussa Ruandassa. Oikeus arvioi asian tuoreeltaan, joten miksi rikosilmoitus?

– Käräjäoikeus tosiaan katsoi, että todistajia ei ollut Ruandan vankiloissa kidutettu todistuksen saamiseksi. Saliin tuli kuitenkin todistaja, joka kertoi, että häntä oli pahoinpitely. Hakkaamisen jälkeen hän oli osallistunut surmatöihin, jotka olisivat tapahtuneet Bazaramban käskystä, puolustusta johtava oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala kertoo.

Näki ihmisiä kuolevan kidutukseen

– Hän kuvasi pahoinpitelyä hyvin yksityiskohtaisesti ja kertoi, kuinka näki ihmisiä kuolevan pahoinpitelyyn. Sanoin siinä vaiheessa, että tämä pitää keskeyttää. Laki kieltää kiduttamalla saadun todistelun vastaanottamisen ja piste.

Hoikkalan mukaan puheenjohtaja ei reagoinut hänen vaatimukseensa.

– Teimme rikosilmoituksen saadaksemme ulkopuolisen näkemyksen sille, oliko todistelun vastaanottaminen laillista vai ei.

Hoikkalan mukaan tutkintapyyntö ei ole vaikuttanut asianosaisten väleihin.

– Karlsson otti sen ihan rauhallisesti ja tajusi, että me vain teemme työtämme. Minua kohtaan hän ei ole vihamielinen enkä minä häntä kohtaan.

Helsingin Sanomat julkaisi 18. lokakuuta kirjoituksen, jossa "kolme eri asiantuntijalähdettä, jotka haluavat pysyä nimettöminä" moitti Bazaramban puolustajia: Hoikkalaa, asianajaja Ingrid Heickellia ja varatuomari Tommi Heinosta.

Hoikkala sanoo, ettei arvostelu ole vaikuttanut puolustukseen.

– Olemme tehneet oman työmme niin hyvin kuin olemme pystyneet. Minusta on huvittavaa, että nimettömät asiantuntijat ovat kutsuneet meitä ammattitaidottomiksi. Voisivat sanoa, mikä on väärin.

Tansaniasta ei ole vastattu

Joukkotuhontaoikeudenkäynti jatkui tänään Porvoon käräjäoikeudessa, jossa kuultiin puolustuksen todistajaa, Namibian pääkaupungissa Windhoekissa yliopisto-opettajana toimivaa Pascal Ndengejehoa. Hän on Ruandan entinen viestintäministeri.

Puolustus pyrki sosiologian professoria kuulemalla osoittamaan muun muassa, ettei Bazaramba ole Ruandassa asuessaan ollut sellaisessa asemassa, että hän olisi voinut käskeä ihmisiä veritekoihin siten kuin syyttäjät väittävät.

Puolustus haluaa kuulla myöhemmin eri puolilla Afrikkaa asuvia todistajia. Käräjäoikeus on pyytänyt Tansanialta oikeusapua voidakseen järjestää kuulemiset siellä.

Käräjäoikeuden sihteeri käräjätuomari Sirpa Spring-Reiman kertoo, ettei pyyntöön ole vielä saatu vastausta. Hoikkala ei usko, että kuulemiset Tansaniassa toteutuvat.

Jos Hoikkalan uumoilu käy toteen, hän uskoo, että afrikkalaiset todistajat kutsutaan Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat