Puolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat peräänkuuluttavat ratkaisuja ilmastokriisiin – "Tämä on poliitikkojen vastuunpakoilua"

Nuorten ilmastodebatti: Kuka pilasi ilmaston, kuka korjaa? 9:20
"Tämä on poliitikkojen vastuunpakoilua". Nuorten puheenjohtajat keskustelivat ilmastosta ja hallituksen toimista MTV3:n Uutisaamussa.

Viikon alussa julkistettu IPCC-raportti luo huolestuttavan kuvan ilmastokriisin etenemisestä. Uutisaamussa vierailleet Vihreiden, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat peräänkuuluttavat poliitikkojen vastuuta ratkaista ilmastokriisi ja hillitä lämpötilan nousua.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajulan mukaan ilmastokeskustelu on usein poliitikkojen vastuunpakoilua.  

– Poliitikkojen on ratkaistava ilmastokriisi. Päästöjä pitää verottaa työtä ja yrittämistä enemmän. Kun ihminen menee kauppaan, niin ympäristöystävällisen tuotteen pitää olla edullisempi vaihtoehto. Vastuu siirtyy silloin kuluttajien sijaan poliitikoille, Pajula sanoo.

Perussuomalaisen nuorison varapuheenjohtaja Laura Jokelan mukaan hallitus harjoittaa kolmen koon ilmastopolitiikkaa.

– Kiristetään, kielletään ja komennetaan. Kepin sijaan pitää antaa porkkanaa esimerkiksi verohelpotuksilla tai tuilla vaikka öljylämmitykseen.

Perussuomalaisten ja Kokoomuksen nuorten puheenjohtajilta kärkästä palautetta poliitikoille: "Pikkasen on vastuunpakoilua"

Perussuomalaisten ja Kokoomuksen nuorten puheenjohtajilta kärkästä palautetta poliitikoille:"Pikkasen on vastuunpakoilua" 1:58

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälä muistuttaa, että hallitus lisää rahaa öljylämmityksen korvaamiseen muilla vaihtoehdoilla.

Seppälä nostaa poliitikkojen vastuun rinnalle yksilön vastuun kulutusvalinnoissa.

– Suomen osuus on kantaa omat ja välilliset päästöt. Jos me Suomessa ostamme tuotteita, jotka tuotetaan muualla, niin olemme vastuussa muiden luonnonvarojen kulutuksesta, Seppälä sanoo.

– Jos vertaillaan väestökohtaisia päästöjä, niin Suomen väestön päästöt yksilötasolla ovat paljon suuremmat kuin köyhemmissä maissa, Seppälä sanoo.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja: "Niin kauan kun ostetaan Kiinasta halpaa elektroniikkaa, meidän on ihan turha syyttää Kiinaa"

Vihreiden nuorten puheenjohtaja:"Niin kauan kun ostetaan Kiinasta halpaa elektroniikkaa, meidän on ihan turha syyttää Kiinaa" 1:22

Teknologia ratkaisuna kriisiin

Jokaisen nuorisojärjestön puheenjohtaja näkee teknologian mahdollisuutena ratkaista ilmastokriisi. Kokoomusnuorten Pajulan mukaan nykyisessä tilanteessa on myös valtava mahdollisuus yrityksille Suomessa.

– Olisi vähän hassua, jos me päättäisimme olla tekemättä mitään. Jos voimme luoda ympäristön, jossa kannattaa kehittää ympäristöystävällistä teknologiaa, niin ratkaisut voidaan skaalata muualle. Se toisi Suomelle työtä ja rahaa, jolla voimme saada hyviä asioita tähän maahan, Pajula sanoo.

Perussuomalaisen nuorison Jokela oikoo näkemyksiä, joiden mukaan Perussuomalaiset ei haluaisi tehdä mitään ilmaston eteen. Jokela peräänkuuluttaa asioiden suhteellistamista.

– Suomen päästöt ovat promillen luokkaa maailman mittakaavassa. Työpaikat on pidettävä Suomessa sen sijaan, että ajamme tehtaita alas ja ne siirtyvät saastuttavampiin maihin, Jokela sanoo.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälä muistuttaa EU:n vastuusta. Seppälän mukaan EU:n pitää luoda tiukat ehdot puhtaiden teknologiaratkaisujen tuottamiselle, ja se auttaisi Suomen markkinoita.

– Suomi on teknologiamaa ja pystymme tuottamaan puhdasta teknologiaa. Jos kilpailu ei ole tarpeeksi tiukkaa, niin muutkin pääsevät siihen mukaan. Jos EU:ssa on tiukat ilmastovaatimukset ja hiilitullit, niin voimme luoda teknologiakuplan, jossa syntyy paljon paremmat markkinat puhtaalle teknologialle, Seppälä sanoo.

Katso tästä koko keskustelu

Nuorten ilmastodebatti: Mitä hallituksen pitää tehdä? 8:53

Nuorten ilmastodebatti: Kuka pilasi ilmaston, kuka korjaa? 9:20

Lue myös:

    Uusimmat