Mainos

Puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen poistuu

Puolison tulot eivät tulevaisuudessa vaikuta työmarkkinatukeen. Asiasta on syntynyt yksimielisyys sosiaaliturvan remonttia valmistelevassa Sata-komiteassa. Myös vanhempien tulojen vaikutus on pohdinnassa, kertoo valtiosihteeri Terttu Savolainen (kesk.) sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Nämä ovat vanhoja jäänteitä menneiltä ajoilta. Puolison tulojen vaikutus voi olla myös työllistymisen este toiselle puolisolle. Jos molemmat ovat työmarkkinatuella, toisen töihin meno voi viedä toiseltakin työmarkkinatuen, Savolainen sanoo STT:lle.

Puolison tulojen vaikutusta on lievennetty asteittain nostamalla tulorajaa, mutta tuki pienenee yhä monilla. Uudistus lisää työmarkkinamenoja 24 miljoonalla eurolla, ja vanhempien tulojen vaikutuksen poistaminen tuo 7 miljoonaan lisäkustannukset.

Koko summat eivät kuitenkaan ole pelkkää menoerää yhteiskunnalle, koska uudistus voi säästää esimerkiksi toimeentulotukimenoja.

- Työttömät, joilta vanhempien tulot vievät tuen, eivät läheskään aina ole nuoria. Varsinkin maalla useammat sukupolvet voivat asua saman katon alla koko ikänsä. Ei oikein ole tätä päivää, että vanhempien tulot vaikuttavat vielä yli kolmikymppistenkin työttömien työmarkkinatukeen.

Indekseistä linjaukset vielä tänä vuonna

Komitean neuvotteluihin on nostettu myös kotihoidontuen korottaminen ja kaikkien vähimmäisetuuksien sitominen elinkustannusten nousuun. Nykyisin työmarkkinatuki on suurempi kuin kotihoidon tuki.

Nämä uudistukset ovat Savolaisen mukaan tärkeitä, koska tavoitteena on lapsiperheiden köyhyyden lieventäminen ja syntyvyyden lisääminen.

Tämän vuoden budjetissa saatiin jo pienimmät äitiys- ja isyyspäivärahat työmarkkinatuen tasolle. Jotta suhde säilyy samana, ne on sidottava työmarkkinatuen tavoin elinkustannusten nousuun. Indeksit puuttuvat vielä kotihoidontuesta, lapsilisistä sekä minimipäivärahoista.

Linjaukset indekseistä tehdään vielä tämän syyskauden aikana, ja ehdotukset loppukaudella eteenpäin vietävistä uudistuksista tehdään budjettiriiheen mennessä. Rahaa ei kuitenkaan kehyksissä hirveästi ole, Savolainen muistuttaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.