Puolan ilmastokokouksessa odotetaan ensimmäistä luonnosta Pariisin sopimuksen sääntökirjaksi – "Suomi loistaa täällä osaamisella"

Ilmastoneuvottelut etenevät hitaasti 1:52

Puolan ilmastokokouksessa odotetaan tänä iltana puheenjohtajamaan laatimaa luonnosta Pariisin sopimuksen sääntökirjaksi. Pahimpia ongelmakohtia on ratkottu työryhmissä ja puheenjohtajan tehtävänä on yhdistää työryhmien aikaansaannokset sääntökirjan luonnokseksi.

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) on johtanut ilmastonmuutokseen sopeutumista käsitteleviä neuvotteluja yhdessä Gambian ympäristö-, ilmasto- ja luonnonvaraministerin Lamin Dibban kanssa.

– Sopeutumisneuvottelut ovat edenneet hyvin. Rahoitusneuvottelutkin ovat aika hyvässä jamassa, vaikka joitakin yksityiskohtia on vielä auki. Artikla 6, jossa käsitellään hiilimarkkinaa ja yritysten osallistumista, voi olla kesken, mutta nyt odotetaan kokonaisuutta, jonka puheenjohtajamaa Puola kokoaa ensimmäiseksi sääntökirjaluonnokseksi, kertoo Suomen valtuuskunnan jäsen ja Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen Katowicen kokouspaikalta.

Päästövähennysten seuranta ja raportointi kiistelyn kohteena

Ilmastokokouksen pitäisi päättyä huomenna perjantaina ja neuvotteluiden arvioidaan jatkuvan kiivaina loppuun asti. Monet arvioivat, että neuvottelut venyvät vielä lauantain puolelle. Erityisen ongelmallista on saada aikaan sopu siitä, miten maiden päästövähennyksiä seurataan, mitataan ja raportoidaan.

– Raportointi, läpinäkyvyys ja seuranta on monille maille hankalaa. Tuossa arvioitiin, että ehkä 60 maata maailmassa on semmoisia, joilla tilastotoimi ja inventaariosysteemi on siinä kunnossa, että ne pystyvät helposti vuosittain raportoimaan päästönsä, arvioi Ollikainen.

Kehitysmaat haluavatkin itselleen joustoja päästöraportointiin.

– Täällä on kova vääntö siitä, mitä joustoja tarvitaan. Siitäkin väännetään, minä vuonna raportointi alkaa ja kuinka kauan joustot kestävät. Arvioisin, että mitä isompi rahoitus kehitysmaille saadaan, sitä selkeämpi raportointi on luvassa, toteaa Ollikainen.

"Iso osa poliittisista ongelmista näyttäisi olevan ratkeamassa"

Ollikainen kiittelee Suomen roolia neuvotteluissa.

– Jos Saksa näyttäytyy rahalla, niin Suomi näyttäytyy täällä kompetenssilla ja osaamisella. Meidän ministerillä on suuri luotto EU:n sisällä ja meidän pääneuvottelijalla Outi Honkatukialla on vahva asema ja tärkeä rooli täällä.

Ollikainen uskoo, että Pariisin sääntökirja valmistuu Katowicen ilmastokokouksessa.

– Ne huhut, mitä poliittisista neuvotteluista on tullut, kertovat, että aika iso osa polittisista ongelmista näyttäisi olevan ratkeamassa. Mutta ennen kuin balanssi nähdään, ei uskalla sanoa, mutta kyllä tällainen optimismi näyttäisi olevan niiden tietojen pohjalta, mitä olemme kuulleet.

 

Lue myös:

    Uusimmat