Punkkikausi ei olekaan vielä ohi – ole varuillasi näillä alueilla!

Helsingin yliopiston professori Antti Vaheri kertoo, että punkit ovat liikkeellä niin kauan, kunnes maan lämpötila on alle viiden plusasteen. Hänen mukaansa paniikkiin ei ole aihetta, mutta on syytä olla varuillaan, kun liikutaan punkkialueilla.

Punkkivaara liitetään yleensä kesään, mutta todellisuudessa punkit ovat syksyn lämpötiloista riippuen liikkeellä pitkäänkin.

– Purematilastoja voi tarkastella tautien välityksellä, kun potilaat tulevat lääkäriin muutaman viikon viiveellä. Marraskuussa enää harvemmin tulee tapauksia, mutta lokakuussa niitä tavataan vielä, Helsingin yliopiston professori Antti Vaheri toteaa.

Punkkikausi on pahimmillaan Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan heinäkuusta marraskuuhun. Vaheri kokee, että syksyn suurin ongelma-aika ajoittuu elo-syyskuulle.

Heti lääkäriin!

Punkit ovat puhuttaneet tänä kesänä paljon ja uutisointi on usein pelottelevaa. Vaherin mukaan paniikkiin ei ole aihetta, mutta silmät on pidettävä auki.

– Borrelioosia diagnosoidaan muutamia tuhansia vuodessa. Punkkien määrä on nyt kuitenkin voimakkaassa kasvussa ja etenkin alueilla, joilla esiintyvyys on suuri, on syytäkin olla varuillaan. Paniikkia en kuitenkaan lietsoisi, Vaheri kertoo.

Vaheri muistuttaa, että heti borrelioosilta vaikuttavien oireiden ilmetessä on hakeuduttava hoitoon, jotta vältytään pahemmilta seurauksilta.

– On tärkeää suunnata heti oireiden ilmetessä lääkäriin, jotta antibioottihoito voidaan aloittaa ajoissa. Borrelioosi voi pahimmillaan aiheuttaa vaikeita ongelmia ja infektioita keskushermostossa ja sydämessä, sekä tuoda iho-oireita.

Pahimmat punkkialueet Suomessa ja ulkomailla

  • Suomessa punkkeja tavataan keskimäärin vähemmän kuin muualla Euroopassa.
  • Etenkin Turun saaristossa, Ahvenanmaalla ja Kokkolan seudulla kannattaa olla varuillaan.
  • Ulkomailla punkkeja esiintyy huomattavasti enemmän kuin Suomessa, matkakohteesi tilanteen voit katsoa esimerkiksi Punkkiklinikka.fi-sivustolta.

Lähteet:

THL.fi, Punkkiklinikka.fi

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja