Punajuurisosekeitto ja pullataikina 3.4.2000

toim. Sari-Leena Heilanen

Punajuurisosekeitto


500-600 g raakoja punajuuria
1-2 sipulia
1 rkl voita
1 l kasvislientä
1 dl smetanaa
1/2 tl basilikaa
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja kuutio punajuuret ja sipuli. Sulata voi kattilassa ja lisää kasvikset. Anna hautua muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja keitä punajuuret kypsäksi ( n. 30 minuuttia). Soseuta kasvikset sauvavatkaimella kattilassa. Lisää 3/4 osaa smetanasta ja mausta keitto.
Jätä loput smetanasta, niin että voit laittaa nokareen lautasille keiton päälle juuri ennen tarjoilua. Tuore tumma leipää maistuu keiton kanssa. Lisäkkeenä pöytään sopivat venäläiset suolakurkut, jotka on viipaloitu pituussuunnassa, juokseva hunaja ja smetana.
Jälkiruokana tietysti on laskiaispullia.

Pullataikina


5 dl maitoa
50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
2 dl sokeria
1tl suolaa
1 kanamuna
1 rkl kardemummaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
150-200 g margariinia

voiteluun kanamunaa
pinnalle raesokeria

Täyte:
vatkattua kermavaahtoa tai Creme Vispiä
paiston kestävää vadelmahilloa
mantelimassaa
Lietä kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola. Lisää muna, kardemumma ja puolet jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää vielä jauhoja ja huoneenlämpöinen rasva. Alusta taikinaa hyvin ja lisää jauhoja siihen asti kunnes käsin vaivatessa taikina irtoaa helposti kulhon reunoista ja käsistä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinoista pikkupullia tai kakkuvuokaan ns. pikkupullakakku. Anna pullien kohota vielä hetki ja voitele pullat kanamunalla. Ripottele pinnalle raesokeria paista 225 C asteessa noin 10 -15 min. Tai kaulitse taikinasta suorakaide, jonka voitelet paistonkestävällä vadelmahillolla. Kierrä suorakaide rullalle. Leikkaa rulla noin 4-5cm pituisiksi palasiksi ja paista rullat esim. muffinssi vuoassa. Voitele vadelmakierteet munalla ja paista n.15 min 225 asteisessa uunissa.
Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi ja koverra osa pullan sisuksesta pois. Täytä sisus hillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla tai Creme Vispillä. Vadelmakierteiden päälle riittää ainoastaan runsas nokare kerma- tai Creme Vispi vaahtoa. Koristele vadelmakierre vielä värillisellä marsipaani sydämellä. Nämä herkut voit nauttia sellaisenaan tai syvältä lautaselta kuuman maidon kera.

Lue myös:

    Uusimmat