Julkaistu 26.08.2004 06:00(Päivitetty 26.08.2004 11:17)
Punajuurikeitto
Cpyright MTV Oy2004
0,5 kg punajuuria
1 iso peruna
1 sipuli
n. l,2 l kanalientä tai vettä
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
1-2 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria
1 laakerinlehti
voita tai ruokaöljyä
Kuullota kuoritut ja pilkotut punajuuret, sipulit sekä peruna tilkassa voita tai öljyä. Lisää sokeri ja etikka. Kaada päälle kanaliemi ja hauduta noin 1 tunti. Lisää keittoon mustapippuri ja laakerinlehti. Hauduta noin 15 minuuttia.Lisää kerma ja poista laakerinlehti. Soseuta keitto sauva-sekoittimella tasaiseksi ja tarkista suola.
Etikkapunajuuret
Cpyright MTV Oy
2 kg punajuuria
vettä
merisuolaa
Mausteliemi:
6 dl vettä
4 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
5 valkopippuria
5 maustepippuria
15 neilikkaa
1 kanelitanko
pala tuoretta inkivääriä
Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Älä poista punajuurten juurta ja kantaa ennen keittämistä, jotta punajuuressa säilyy sen hehkeä väri. Kuori punajuuret ja laita ne puhtaisiin lasitölkkeihin. Voit säilöä punajuuret myös lohkoina tai viipaleina. Mittaa kaikki muut mausteliemen aineet kattilaan paitsi etikka. Kiehauta ja keitä n. 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta. Kaada kuuma liemi siivilän läpi punajuurien päälle ja sulje purkit tiiviisti. Jäähdytä ja säilytä viileässä.