Punaiselle torille rakennetaan jo lavaa mahdollista Putinin puhetta varten: "Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhja, Herson – yhdessä ikuisesti!"

Moskovan Punaiselle torille on jo alettu rakentaa suurta lavaa, jonka lavasteissa toivotetaan Ukrainan miehitetyt alueet tervetulleeksi osaksi Venäjää.

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan ilmoittavan Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan liittämisestä Venäjään lähipäivinä. Epävirallisten tietojen mukaan tämä tapahtuisi perjantaina.

Kremlin edustalla Punaisella torilla kuvattiin keskiviikkona suurehkon lavan rakennustöitä.

– Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhja, Herson – yhdessä ikuisesti, lavaa koristavissa kylteissä lukee.

Ei ole varmaa, mitä varten lavaa rakennetaan, mutta sen arvellaan liittyvän mahdolliseen Putinin puheeseen, jossa hän julistaa nämä alueet osaksi Venäjää.

Jos Putin puhuu kansalaisten edessä, tapahtuu se yleensä Punaisella torilla.

"Ihmisiä pelottaa"

Keskiviikkona julkistettiin miehitettyjen alueiden "kansanäänestysten" tulokset.

Lopputulos oli odotetun kaltainen: Venäjään liittymistä kannatti valtaosa, Donetskissa jopa hurjat 99 prosenttia äänestäneistä.

Ei ole yllättävää, että Moskovaan raahatut kyltit olivat heti valmiina, sillä kansanäänestykset ovat täysin lavastettuja ja tulos ennalta saneltu. 

Hersonista vastikään paennut Aliona Surgan kertoo uutistoimisto Reutersille, että ihmisiä ohjattiin äänestämään pelottelemalla, jos he äänestivät ollenkaan.

– Tulokset piirrettiin nätisti paperille, mutta todellisuudessa ihmiset eivät äänestäneet, Surgan sanoo.

– Ihmiset ovat kansanäänestystä vastaan, ei kukaan halua liittyä Venäjään. Mutta se paine… Ihmisiä pelottaa.

Lue myös:

    Uusimmat