Punainen Risti: Tartuntataudeista hiljainen katastrofi

Aidsiin, tuberkuloosiin, malariaan, ripulitauteihin ja hengitystiesairauksiin menehtyi kaikessa hiljaisuudessa viime vuonna 160 kertaa niin paljon kuin luonnononnettomuuksissa, käy ilmi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun tänään julkaistusta katastrofiraportista 2000.

Sodat ja luonnonkatastrofit saavat paljon palstatilaa ja aikaa mediassa, mutta tartuntataudit ovat maailman hiljainen katastrofi, arvioivat Punainen Ristin ja Punainen Puolikuu.

Ennaltaehkäisyn puuttuessa tartuntataudit paisuvat suurkatastrofeiksi. Kyseessä on jatkuva prosessi, joka ei kiinnitä huomiota kuten aseelliset konfliktit ja luonnononnettomuudet. Siksi tartuntatautien torjumiseen on vaikeampi kerätä rahoitusta.

Ennakoitavissa oleva katastrofi


Toisin kuin tulvat ja maanjäristykset tartuntataudit ovat ennakoitavissa ja ehkäistävissä suhteellisen helpolla. Suurin osa tautikuolemista olisi pystytty estämään 30 markalla sairastunutta kohden. Silti viime vuonna tartuntatauteihin kuoli 13 miljoonaa ihmistä.

OECD-maiden virallinen kehitysapu nousi vuonna 1998 ensimmäisen kerran neljään vuoteen. Mutta yhä pienempi osa siitä suuntautuu perusterveydenhoitoon. Ympäristön pilaantuminen ja ilmastonmuutokset lisäävät kaupunkeihin muuttoa kehitysmaissa. Samaan aikaan monen köyhän maan kohdalla ulkomaanvelan hoito syö terveydenhuoltoon tarkoitetut rahat.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelijan Merja Kovasimen mukaan köyhissä maissa julkinen terveydenhuolto on noidankehässä. Kun terveydenhuoltoalan palkat ovat pienet, koulutettu henkilökunta muuttaa pois. Tämä taas rapauttaa julkista terveydenhuoltoa entisestään. Kovasin muistuttaa, että myös yleinen liikkuvuus maailmassa on lisääntynyt. Tämä helpottaa tautien leviämistä.

Pitkäjänteinen valitustyö paras lääke

Punaisen Ristin kokemuksen mukaan ihmisten valistaminen tuottaa parempia tuloksia kuin kalliit

laitehankinnat.
-Parhaat tulokset saadaan aikaan vaikuttamalla yksilöihin ja yhteisöihin. Kouluttamalla paikallisia vapaaehtoisia ja pyrkimällä vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen, hygieniaan ja juomaveden laatuun voidaan sairauksia vähentää paljon tehokkaammin kuin pelkällä perusinfrastruktuurin ylläpidolla, Kovasin kertoo.

Suomen Punaisen Ristin tiedotuspäällikön Eevaliisa Hindsbergin mukaan tartuntatautien ehkäiseminen vaatii asiantuntemusta ja oikeanlaista tekniikkaa.

-Puhtaudella, perusterveydenhuollolla ja perusrokotuksilla pystyttäisiin tartuntataudit, esimerkiksi tuberkuloosi, pitämään aika hyvin aisoissa. Myös aids on pitkälti valistuskysymys, Hindsberg muistuttaa.

Onnistuneita projekteja vapaaehtoisvoimin

Avustusjärjestöt, kuten Punainen Risti, eivät voi korvata julkista terveydenhoitoa kriisialueilla, vaikka paikalliset hallitukset luistaisivatkin velvollisuuksistaan perusterveydenhoidon takaajina. Silti pikainen kriisiapu ei useimmissa tapauksissa yksistään riitä.

Vuoden 2000 katastrofiraportti mainitsee menestyksekkäitä esimerkkejä, joissa pienellä rahalla on onnistuttu antamaan tehokasta hoitoa paikallisia vapaaehtoisia kouluttamalla. Muun muassa henkiseen tukeen erikoistuneet vapaaehtoiset työskentelevät Tshernobylin ydinonnettomuuden, Turkin maanjäristysten ja Kosovon sodan uhrien parissa.

Sudanilaisissa kyläyhteisöissä taistellaan aivokuumetta vastaan ja Kambodzhassa tehdään valistustyötä dengue-kuumeen ehkäisemiseksi. Punainen Risti on käynnistänyt projektit, jotka nyt pyörivät paikallisten vapaaehtoisten voimin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat