Pullataikina kierrepitkoihin ja kranssiin 4.10.2001

Toim. Kaarina Roininen

Taikina:

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
3/4 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa
6 -7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Täyte:

50 g margariinia tai voita

n. ½ dl sokeria tai tummaa sokeria
kanelia

Voiteluun:

munaa

Pinnalle:

raesokeria, mantelilastuja

1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon, jos käytät kuivahiivaa lämmitä maito +42 asteiseksi.
2. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kardemumma.
3. Jos käytät kuivahiivaa sekoita se pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan.
4. Lisää jauhoja koko ajan alustaen, älä kuitenkaan koko jauhomäärää kerralla.
5. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva ja lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
6. Anna kohota lämpimässä paikassa hyvin peitettynä kooltaan noin kaksinkertaiseksi.
7. Kauli taikina noin 30x60 cm:n suuruiseksi levyksi.
8. Levitä levylle pehmeä rasva ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kääri rullaksi.

Kaneliset kierrepitkot 2 kpl

Leikkaa rulla ensin kahteen osaan, saat kaksi sopivan pituista pitkoa. Leikkaa rulla terävällä veitsellä puoleenväliin pituussuunnassa kahteen osaan ja letitä kiertäen osat keskenään. Käännä leikkaamaton osa itseesi päin ja leikkaa loppu kahteen osaan ja letitä. Anna pullan kohota. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 15-20 minuuttia.

Pullakranssi

Valmista rulla muuten samalla tavalla mutta käytä täytteeksi rasvan asemesta 100 g maustamatonta tuorejuustoa ja lisäksi 1 dl jauhettuja manteleita. Leikkaa rulla noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Asettele palat kranssin muotoon leivinpaperin päälle pellille niin, että saumakohta tulee aina toista pullaa vasten. Anna kohota.Voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja ja raesokeria. Paista 200 asteessa uunin keskiritiätasolla 15-18 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat