Mainos

"Puigdemont vankilaan, eläköön Espanja!" – Itsenäisyyden vastustajat täyttivät Barcelonan kadut

Sunnuntaina oli Katalonian itsenäisyyden vastustajien vuoro täyttää Barcelonan kadut. Espanjan ja EU:n lippuihin verhoutuneet mielenosoittajat huusivat iskulauseita ja kantoivat kylttejä, joissa muistutettiin Katalonian kuuluvan kaikille.

–  Puigdemont vankilaan, eläköön Espanja! ihmisjoukko huusi.

–  Olen raivoissani siitä, mitä sille maalle, jota isovanhempani olivat rakentamassa, on tapahtunut, sanoi Marina Fernandez, 19. Hän asuu separatistien vankkana kannatusalueena tunnetussa Gironassa. Fernandez sanoi, ettei voi kotikaupungissaan edes puhua Espanjan yhtenäisyydestä tai lähteä ulos Espanjan lipun kanssa.

Poliisin mukaan paikalla oli noin 300  000 ihmistä, järjestäjien mukaan kaduilla oli toista miljoonaa ihmistä. Madridin keskushallinnon edustaja arvioi Kataloniassa, että mielenosoitukseen osallistui miljoona ihmistä.

Belgia vihjaisi turvapaikasta

Itsenäisyyden kannattajat ovat syyttäneet Madridin keskushallintoa vallankaappauksesta. Espanja ilmoitti lauantaina virallisella tiedotteella, että Kataloniaa johtaa nyt Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Espanjan hallituksen tiedottaja Inigo Mendez de Vigo sanoi, että Carles Puigdemontin ja muiden katalonialaisjohtajien kannattaisi ryhtyä valmistautumaan joulukuun vaaleihin.

Kysyttäessä Puigdemontin mahdollisesta joutumisesta oikeuden eteen Mendez de Vigo huomautti, että Espanjan oikeuslaitos ja poliittinen valta ovat erillään.

Belgian maahanmuuttoministeri Theo Francken vihjasi, että maa voisi pyydettäessä tarjota turvapaikan Puigdemontille. Francken kyseenalaisti samalla Puigdemontin mahdollisuuden saada reilu oikeudenkäynti. Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn kansanpuolueen PP:n tiedottaja piti Belgian kommentteja "mahdottomina hyväksyä".

Puigdemont sai sunnuntaina riemua ainakin jalkapallosta, kun hänen suosikkijoukkueensa Girona voitti pääkaupungin Real Madridin. Ottelun loppuhetkillä katsomossa liehuivat Katalonian liput, kun kotijoukkue varmisteli voittoaan.

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.