Mainos

Psykoterapia voi korjata aivojen aineenvaihduntaa

Psykoterapialla voidaan korjata masennukseen liittyvää aivojen häiriintynyttä aineenvaihduntaa ilman lääkkeiden apuakin. Näin uskoo professori Johannes Lehtonen Kuopion yliopistosta.

Lopullista vastausta siihen, laukaisevatko aivojen välittäjäaineiden aineenvaihdunnan häiriöt masennuksen vai aiheuttaako masennus häiriöitä aineenvaihdunnassa, ei kuitenkaan vielä ole.

Aivojen nykyaikaiset kuvantamismenetelmät ovat Lehtosen mukaan avanneet aivan uuden kauden psykiatriassa. Näillä menetelmillä on todettu etenkin vakavien masennusten aikana hermovälittäjäaineen serotoniinin alenemista sekä verenkierron heikkenemistä monellakin aivoalueella.

Ensimmäisen tutkimusbuumin aikana uskottiin, että psyyken biologiset totuudet voidaan nyt paljastaa ja lopullinen vastaus löytyy aivojen aineenvaihdunnasta ja verenkierrosta.

Yksiselitteisiä vastauksia ei kuitenkaan vielä ole löytynyt. Lehtosen mukaan serotoniiniaineenvaihdunta on riippuvainen psyykkisestä tilasta. Hän uskoo myös, että häiriöt siinä korjaantuvat ilman lääkkeitäkin, kunhan masennus saadaan terapialla hoidetuksi.

Tieteellisen näytön saaminen on hidasta, koska masennuksen hoito vaatii useiden kuukausien, jopa vuosien terapian. Myös erilaisten hoitojen vertailu on vaikeaa.

Ilman hoitoa häiriö voi jäädä pysyväksi

Toistaiseksi Lehtosen usko asiaan pohjautuu lähinnä yksittäisiin potilastapauksiin. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa hoidetun nuoren miehen serotoniiniaineenvaihdunnan selvä alentuma korjaantui täysin vuoden kestäneen psykoterapian aikana, vaikka potilas ei käyttänyt hoidon aikana mitään lääkkeitä.

Lehtosen uskoa asiaan vahvistaa samaan tapaan oireillut verrokkipotilas, joka ei ollut halukas mihinkään hoitoon. Hoitoon motivoitumattoman potilaan serotoniinitaso pysyi alhaalla koko seuranta-ajan.

Terveiden samanikäisten verrokkien serotoniinitasot olivat koko seuranta-ajan samalla ja selvästi korkeammalla tasolla kuin masentuneilla potilailla.

Vaikka kyse on yksittäistapauksista, Lehtonen uskoo, että muutokset aivojen aineenvaihdunnassa eivät välttämättä merkitse pysyvää häiriötä, vaan heijastavat pikemminkin mielen masennusta. Toisaalta häiriöt voivat jäädä pysyviksi, ellei psyykkistä tilaa hoideta.

Vaikka Lehtonen ei usko, että masennus olisi seuraus aineenvaihdunnan häiriöstä. Biologinen ja psykologinen alttius sekä masennukselle että aineenvaihdunnan häiriölle on todennäköisesti eri ihmisillä erilainen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.