Mainos

Protos: Suomen pankki nostaa edelleen korkoja

Pankkiiriliike Protos arvioi talousennusteessaan inflaation kiihtyvän loppuvuonna ja Suomen pankin nostavan edelleen huutokauppakorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä ennen vuoden loppua.

Markan arvon Protos ennustaa vahvistuvan suhteessa Saksan markkaan ja D-markan markkakurssin olevan vuoden lopulla 2,80 markkaa. Inflaation Protos arvioi tänään julkistetussa ennusteessaan kiihtyvän loppuvuotta kohden ja olevan 2,4 prosenttia joulukuussa. Ensi vuonna ennuste arvioi inflaation olevan keskimäärin kolme prosenttia ja vuoden lopussa jopa 3,7 prosenttia. Arvion taustalla on Protoksen mukaan kysyntäinflaation kasvu ja tuontihintojen nousu.

-On olemassa suuri vaara, että inflaatio kiihtyy pysyvästi kilpailijamaita korkeammaksi, jos Suomi menee valuuttaunioniin erm-keskuskurssilla. Tämä perustuu siihen, että markka on tällä tasolla huomattavasti aliarvostettu ja teollisuuden kilpailukyky poikkeuksellisen korkea, arvioi pankkiiriliikkeen pääekonomisti Petteri Hirvonen.

Hirvosen mielestä maltillisilla koronnostoilla Suomen pankki voi vahvistaa markkaa ja hillitä sitä kautta inflaation kiihtymistä. Lyhyiden korkojen noston seurauksena pitkien korkojen ero Saksaan nähden levenee kymmenen vuoden lainoissa aluksi 50-60 pisteeseen, mutta korkoero asettunee tilanteen rauhoituttua noin 30 pisteeseen. Protos uskoo Saksan odotettua heikomman työllisyyskehityksen estävän Saksan keskuspankkia nostamasta korkoja tänä vuonna.

Suomen kokonaistuotannon kasvuvauhdin pankkiiriliike arvioi kiihtyvän tänä vuonna lähelle kuutta prosenttia. Kasvun arvioidaan jatkuvan vahvana myös ensi vuonna. Työttömyysasteen ennustetaan laskevan 12 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.