Mainos

Pron Rinne: Viinasen puheet ay-liikkeestä vähän loukkaavia

Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä Iiro Viinanen on hakoteillä arvostellessaan ammattiyhdistysliikettä itsekkyydestä ja liian suurista palkankorotuksista.

– Minua vähän loukkaa Viinasen puhe siitä, että ay-liikkeen palkansaajaporukkaa syyllistetään oman edun tavoittelijoiksi. Ammattiyhdistysliikkeen tarkoituksena on parantaa jäsenkuntansa taloudellista ja sosiaalista asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Minusta se on täysin hyväksyttävää yhtä hyvin kuin työnantajapuolella on sama oikeus, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan ammattiyhdistysliike on toiminut vastuullisesti ja piittaamattomuus yhteiskunnasta liittyy aivan toiseen ryhmään.

– Minusta katse kannattaisi kiinnittää siihen, miten meidän eniten tienaavat ihmisemme suhtautuvat yhteiskuntaan. Meillä 2 000:n rikkaimman ihmisen keskimääräinen veroprosentti on 38, kun samoilla palkkatuloilla tähän joukkoon kuuluvat maksavat lähes 50 prosenttia. Sieltä olisi saatavissa sellainen 160-170 miljoonaa euroa lisätuloja, Rinne sivaltaa.

Rinteen mukaan palkankorotusten taso on ollut Suomessa pääsääntöisesti merkittävästi kilpailijamaita matalampi.

– Meillä oli yksi kierros 2007, jolloin palkat nousivat merkittävästi enemmän kuin kilpailijamaissa. Silloin oli työnantajapuolen tahtotila, että mennään liittokierrokselle, joka johti lähes 10 prosentin korotuksiin kahden vuoden aikana. Samaan aikaan mentiin syvään lamaan globaalin finanssikriisin myötä. 

Pron puheenjohtajan mukaan Suomen ongelmat eivät suinkaan johdu palkkojen tasosta. Rinne kiinnittäisi huomiota tuotteisiin.

– Ongelma on se, että suomalaiset tuotteet saattavat olla tällä hetkellä osittain sellaisia, jotka eivät menekään kaupaksi, vaikka tai kun suhdanne lähtee parempaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.