Professorit kritisoivat Demokraatissa tasavallan presidentin kanslian "liian isoa roolia"

Kaksi valtiosääntöoikeuden professoria arvostelee Demokraatin haastattelussa tasavallan presidentin kanslian (TPK) roolia merkittävien ulko- ja turvallisuuspoliittisten päätösten valmistelussa.

Professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta ja professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta näkevät, että tällaisten päätösten valmistelu kuuluisi valtioneuvostolle.

Arvostelu liittyy kansainvälisen kriisinhallinnan niin sanotun JEF-yhteisön päämieskokouksiin, joissa Suomea edustaa presidentti Sauli Niinistö. Suomen ulkoministeriön mukaan kokousten kansallisesta valmistelusta vastaa Suomessa TPK.

Lisäksi professorit arvostelevat TPK:n valmistelevaa roolia taannoisessa Pohjoismaiden johtajien yhteisessä Ukraina-julkilausumassa.

Professorit katsovat, että merkittävien ulko- ja turvallisuuspoliittisten sisältöjen valmistelu sen sijaan ei kuulu TPK:lle. Kanslian valmisteleva rooli päätöksissä on professoreiden mukaan perustuslain esitöiden ja hengen vastainen.

Helsingin yliopiston Ojanen sanoo olevansa jopa huolissaan eduskunnan tiedonsaannista ja mahdollisuudesta osallistua ulko- sekä turvallisuuspoliittiseen päätöksentekoon.

Demokraatti on pääministeri Sanna Marinin johtaman SDP:n pää-äänenkannattaja.

Lue myös:

    Uusimmat