Professori: Vastuu kiusaamisesta on kaikilla

Psykologian professori Christina Salmivalli pitää Helsingin Viikissä tapahtunutta raakaa kiusaamista ääritapauksena.

- Onneksi useinkaan kiusaamistapauksissa ei ole kyse näin vakavasta väkivallasta. Tämä täyttää selvästi rikoksen tunnusmerkit ja varmasti asian käsittelyn on hyvä mennä sitä kautta, Salmivalli toteaa.

- Olen monesti sanonut, että kiusaamiseen osallistuvat usein tavalliset, kiltit ja normaalilla tavalla kehittyneet nuoret, mutta tässä tapauksessa tekijöiden kohdalla saattaa olla monenlaista aikaisempaakin ongelmaa. Hyvin usein kiusaaminen on ajattelematonta porukassa tapahtuvaa toimintaa, johon kukaan ei yksin ryhtyisi, mutta ryhmä vie mukanaan.

Koulukiusaamista ja vertaisuutta tutkinut Salmivalli on kiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -ohjelman toinen johtaja. Hän on havainnut, että varsinkaan yläkoululaiset eivät useinkaan halua kertoa kiusaamisesta aikuisille.

- Pienemmät lapset kertovat herkemmin, mutta kun tullaan lähemmäs nuoruusikää, kertominen on yhä harvinaisempaa. Myös nuorten usko siihen, että aikuiset voivat tehdä jotain, näyttäisi olevan vähäisempää.

Professorin mielestä nuorten ajatuksissa voi piillä totuuden siemen.

- Kiusaamistapauksiin puuttuminen ei useinkaan ole riittävän systemaattista. Tilannetta pitäisi seurata ja esimerkiksi sopia osapuolten kanssa, että viikon kuluttua tapaamme uudelleen ja tsekkaamme, onko tilanne tosiaan muuttunut. Yhden kerran puuttuminen ja jonkinlainen puhuttelu kiusaajille ei välttämättä johda muutokseen, Salmivalli toteaa.

Jokainen voi vaikuttaa

KiVa Koulu -ohjelmassa painotetaan myös jatkuvaa työskentelyä luokissa niin, että kaikki oppilaat kaikilla vuosiluokilla olisivat ennaltaehkäisevän työn kohteena.

- Tarkoituksena on herättää kaikkien yhteinen vastuu ja ymmärrys siitä, että minä, sinä ja jokaikinen tässä ryhmässä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, onko koulussamme kiusaamista.

Viikin kiusaaminen tapahtui kouluajan ulkopuolella perjantai-iltana. Tällaisen kiusaamisen ehkäiseminen voi olla vaikeaa.

- Luulen kuitenkin, että jos kiusaamista pystytään tehokkaasti vähentämään ja ennaltaehkäisemään koulussa, niin vaikutukset näkyvät myös kouluajan ulkopuolella. Toisaalta koulu ei voi olla vastuussa kaikesta, mitä lasten välillä tapahtuu. Koulun keinot eivät voi ulottua kaikkialle: joskus on esimerkiksi lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat kehityksensä tueksi muunlaisia keinoja, Salmivalli muistuttaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat