Mainos

Professori haluaa hintalapun eurosta irtaantumiselle

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen haluaa, että Suomi selvittää tarkkaan, kuinka paljon eurosta irtaantuminen maksaisi.

Puttonen sanoi MTV3:n haastattelussa, että kaipaa nykyisen tien vaihtoehdolle hintalapun.

– Emme kuulemma uskalla keikuttaa venettä, koska toinen vaihtoehto olisi kriisimaiden tukemista pahempi. Haluan nähdä arvion hinnasta, että onko se oikeasti näin.

Euroopan keskuspankki laski tänään odotetusti ohjauskorkoaan, mutta markkinat eivät siitä huolimatta lähteneet nousuun.

Puttonen sanoo, että markkinoilla odotettiin koronlaskun lisäksi myös muita toimia, ja siksi reaktio oli laimea.

Puttosen mukaan toiveissa oli erityisesti niin sanotun ltr-ohjelman jatkaminen. Viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden helmikuussa keskuspankki tarjosi ohjelman kautta valtiollisille pankeille rahaa prosentin korolla. Pankit ottivat lainaa noin tuhat miljardia.

– Nyt toivottiin, että keskuspankki toisi kolmannen kierroksen tätä jakoon. Siksi Espanjan ja Italian korot lähtivät nousuun: nyt tiedetään, että uusia ostoja niiden obligaatioille ei ole, Puttonen selittää.

Puttosen mukaan Euroopan talous sakkaa kuluvana vuonna pahasti. Ongelmat ovat niin syvällä, ettei kovaan nousuun voida lähteä.

– Instrumentteja kyllä on, mutta esimerkiksi Euroopan pysyvä vakausmekanismi on niin alimitoitettu, että sitä joudutaan todennäköisesti kasvattamaan, Puttonen ennustaa.

Professori ei usko euroalueen romahtavan yhtäkkisesti. Kriisimailla on Puttosen mukaan vain vähän haluja irtaantua eurosta, mutta hän kysyy, kuinka kauan muut aikovat toimia maksumiehinä.

– Nykyinen polku tuntuu suomalaisista niin onnettomalta. Seurailemme, mitä päätetään, eikä meillä ole minkäänlaista sananvaltaa. Kitisemme vain kuukaudesta toiseen.

(MTV3)

Katso Vesa Puttosen studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 5.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.