Mainos

Professori: 9/11 -iskuille etsittiin heti syyllistä, ei syytä

Vajaat kymmenen vuotta sittenYhdysvaltojen maailma järkkyi. Terroristit iskivät syyskuun 11. päivänä kaappaamillaan koneilla Yhdysvaltojen symbolisiin rakennuksiin aiheuttaen valtavaa tuhoa.

Vielä saman päivän iltana silloinen presidentti George W. Bush puhui kansalaisille ja pyysi kaikkia "liittymään terrorismin vastaiseen sotaan".

– Jo aivan alusta pitäen Bush puhui "attack on America". Siitä siirryttiin hyvin pian puhumaan "war on terror". Asiasta alettiin puhua ikään kuin ei olisi kuin tämä yksi vaihtoehto, lähteä sotaan terrorismia vastaan, sanoo Tampereen yliopiston professori Mikko Lehtonen.

– Yhdysvaltain johto tuntui silloin minimoivan oman ajattelunsa täysin.

Lehtosen mukaan sota terrorismia vastaan on ongelmallinen, sillä kun ei ole selvää vihollista, ei voi olla selvää voittajaa.

– Sodan vaikutus on ollut ehkä ainoastaan se, että turvattomuus on kasvanut.

Terrori-iskut ja niiden jälkeiset sotatoimet ovat luoneet voimakkaita vastakkainasetteluita: länsi vastaan arabit, kristityt vastaan muslimit.

– Sen sijaan, että Yhdysvaltojen johto olisi tuolloin pohtinut, miksi heidän kimppuunsa hyökättiin, he miettivät, kuka heidän kimppuunsa hyökkäsi. Pahikset ja hyvikset, se oli kuin villin lännen elokuvista, melodramaattinen jako.

Lehtonen muistuttaa, että myös tämän vuoden heinäkuisen Norjan veriteon jälkeen useat ihmiset uumoilivat välittömästi tekijän olevan samalta suunnalta kuin Yhdysvaltain terrori-iskujen tekijät olivat.

– Vaikka Norjan iskujen tekotapa viittasi täysin toiseen. Mutta vastakkainasettelu on iskostunut ihmisten mieleen.

Lehtonen on kirjoittanut vajaa kaksi kuukautta sitten ilmestyneen kirjan "Syyskuun yhdennentoista merkitys".Voit lukea kirjan pdf-versiona tästä.Uudessa esipuheessa Lehtonen käsittelee Norjan joukkomurhaa.Lue esipuhe tästä.

Katso professori Mikko Lehtosen haastattelu: (Huomenta Suomi 9.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.