Mainos

Primakov: Venäjä vastustaa Naton laajenemista

Venäjä vastustaa yhä Naton sotilaallisten rakenteiden laajentamista itäänpäin, sanoi Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov tänään YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Primakovin mukaan Natosta ei myöskään voi tulla uuden eurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän akselia.

Primakov myönsi, että Natolla on keskeinen asema Euroopan turvallisuusjärjestelyissä. Hän sanoi kuitenkin, että sen on toimittava rinnakkain vahvistetun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kanssa.

Primakovin lausuntoa tulkittiin niin, ettei Venäjä välttämättä tuomitse Naton hankkeita ottaa entisen itäryhmän maita jäsenikseen. Venäjän katsottiin vastustavan vain Naton sotilaallisten "rakenteiden" siirtämistä näiden alueelle. Naton uskotaan päättävän ensi vuoden alussa uusista jäsenmaistaan.

Lebed: Naton laajentuminen tietäisi rangaistuksia

Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Aleksandr Lebed kiisti tänään uhanneensa saksalaisia ja amerikkalaisia yrityksiä talouspakotteilla siinä tapauksessa, että Nato laajenee itään.

Englantilainen Daily Telegraph -lehti kertoi Lebedin esittäneen tällaisia uhkauksia lehden haastattelussa. Lebed ilmoitti kuitenkin lehdistöedustajansa kautta, ettei hän ole antanut minkäänlaista haastattelua kyseiselle lehdelle. Lehdistöedustajan mukaan koko juttu on sepitetty ja tarkoitettu luomaan jännitystä Venäjän ja Naton välille.

Lebedin on määrä vierailla Naton päämajassa Brysselissä 7.-8. lokakuuta. Keskeisenä keskustelunaiheena ovat juuri Naton suunnitelmat laajentua entisen Itä-Euroopan maihin. Lebed, entinen kenraali, on saanut mainetta Tshetshenian rauhansopimuksen arkkitehtina. Häntä on veikkailtu presidentti Boris Jeltsinin mahdolliseksi seuraajaksi.

Venäjä on useissa yhteyksissä ilmaissut suhtautuvansa Naton laajentumispyrkimyksiin erittäin karsaasti.

Varapääministeri eri mieltä

Yksi Venäjän hallituksen varapääministereistä, Aleksei Bolshakov, sanoi tänään, ettei hän usko Venäjän turvautuvan talouspakotteisiin, mikäli Natoa laajennetaan Itä-Eurooppaan.
-Naton laajenemiskysymyksessä tarvitaan vielä paljon neuvotteluja. Talouspakotteiden kaltaisia toimia ei nähdäkseni ole näköpiirissä, Bolshakov sanoi saksalaiselle uutistoimistolle DPA:lle.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.