Presidentti Trumpin armahdukset herättivät tyrmistystä sekä Irakissa että Yhdysvalloissa – "meidän veremme on halvempaa kuin vesi"

Trumpin hallinto teloittaa rikollisia pikavauhtia – nämä kolme ihmistä ovat saamassa kuolemantuomion ennen vallan vaihtumista 5:32
Trumpin hallinto teloittaa rikollisia pikavauhtia – nämä kolme ihmistä ovat saamassa kuolemantuomion ennen vallan vaihtumista.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittamat armahdukset synnyttivät keskiviikkona paheksuntaa.

Armahdettujen joukossa oli muun muassa neljä turvallisuusyhtiö Blackwaterin entistä työntekijää, jotka vuonna 2015 tuomittiin vankilaan irakilaissiviilien surmaamisesta ampumalla.

Ampumisessa kuoli vuonna 2007 ainakin 14 aseetonta siviiliä.

Miehet avasivat tulen vilkkaalla aukiolla Bagdadissa, kun he olivat saattamassa amerikkalaisdiplomaatteja. Tuomittujen mukaan kyse oli itsepuolustuksesta.

Nelikosta yksi oli tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen, muilla rangaistuksen pituus oli 30 vuotta.

–  Tiesin, ettemme koskaan saa oikeutta, sanoi tutkintaa aikanaan johtanut irakilaispoliisi uutistoimisto AFP:lle.

Yhden kuolonuhrin nimettömänä pysytellyt luokkatoveri luonnehti armahduksia "häväistykseksi". Yllättynyt hän ei ollut.

–  Mitä heihin tulee, meidän veremme on halvempaa kuin vesi ja meidän vaatimuksemme oikeudesta ovat vain riesa, hän sanoi.

Irakissa palvellut eläkkeellä oleva yhdysvaltalainen kenraali Mark Hertling kuvaili Blackwaterin entisten työntekijöiden armahtamista "törkeäksi ja vastenmieliseksi".

–  Kyse oli pelkurimaisesta sotarikoksesta, jossa kuoli 17 irakilaista siviiliä. Hävetkää herra presidentti, Hertling tviittasi.

Lue myös:

    Uusimmat