Mainos

Presidentti Niinistö saa kehuja Makarov-jupakassa

Tutkijat arvioivat, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hoitanut tiistaina kuohahtaneen Makarov-jupakan jälkipyykin hyvin.

Venäjän asevoimien päällikkö kenraali Nikolai Makarov nuhteli Suomea tiistaina tiiviistä Nato-suhteista ja muun muassa Itä-Suomen sotaharjoituksista. Monien arvioiden mukaan kärjekkäällä puheella testattiin uutta presidenttiä Sauli Niinistöä.

– Se, että tämä nousi Niinistön ja Makarovin välisissä keskusteluissa esiin heti torstaina, kertoo siitä, että Suomessa ollaan valmiita keskustelemaan heti asiasta, arvioi valtiotieteen tohtori Suvi Kansikas Aleksanteri-instituutista.

– Suorasuinen kenraali teki koepallon ja katseli, että keskustellaanko Suomessa jopa kansallisista turvallisuuspolitiikan valinnoista. Ovatko nämä asiat ikään kuin pöydällä. Presidentti Niinistö osoitti, että nämä asiat eivät ole pöydällä, vaan meidän omissa käsissämme. Se oli minusta erittäin hyvä päätös tälle keskustelulle, arvioi dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta.

"Koepalloja" voi tulla enemmänkin

Venältä voi tutkijoiden mukaan lähitulevaisuudessa kuulua lisää alkuviikon kohukommenttien kaltaisia puheenvuoroja. Tutkijat sanovat, että Suomen uuden valtiopäämiehen testaamisen lisäksi tällaisilla kommenteilla vahvistetaan myös Venäjän uuden presidentin Vladimir Putinin epävarmaa asemaa.

- Varmasti tällaisia tulee lisää. Se on ihan selvää. Mutta ei auta hötkyillä ja asioihin suhtaudutaan niiden vaatimalla tärkeydellä, sanooArto Luukkanen.

- Se on yksi venäläisen mentaliteetin piirre. Me joudumme kyllä tottumaan siihen, että aika ajoin tämmöistäkin joudutaan kuulemaan. Sitten otetaan vaan rauhallisesti palturi palturina ja palataan asiaan, kun voidaan, arvioi valtiotieteen tohtori Pentti Sadeniemi.

Useiden tutkijoiden mielestä Makarovin puheet voidaan yhdistää suoraan Venäjän muuttuvaan tilanteeseen. Uuden presidentin Vladimir Putinin asema ei ole vakaa ja kansa on ollut ajoittain voimallisestikin kaduilla vastustamassa istuvaa johtoa. Tuoreen Puolustusministeriön tilaamaan Muutosten Venäjä -raportin mukaan Venäjä näkee edelleen myös Naton mahdollisen laajenemisen esimerkiksi Kaukasuksella suurena peikkona.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.