Mainos

Presidentti Niinistö kiistää nöyrtymisen Venäjän edessä – "Rajasopimus suomalaisten tarve"

Presidentti Sauli Niinistö kiistää, että Suomi olisi nöyrtynyt neuvotteluissa Venäjän rajasopimuksesta. Niinistön mielestä kannattaa pitää mielessä, että sopimus syntyi suomalaisten halusta.

Niinistö myöntää, ettei sopimus ollut täysin Suomen toivoman mukainen, mutta se ei hänestä poista sitä, että sopimus on tarpeen.   
Presidentti kommentoi rajasopimusta toimittajille Lapin-vierailunsa yhteydessä.

Niinistön mukaan EU-maat toivoivat, että Suomi pyrkisi ratkaisemaan rajakysymyksen kahdenkesken Venäjän kanssa. Sopimuksesta on hänen mukaansa keskusteltu etukäteen ja jälkikäteen EU-maiden kanssa, mutta mikään maa ei ole kyseenalaistanut sitä. Niinistö kertoo tavanneensa muun muassa kaikki Helsingissä toimivat EU-suurlähettiläät.

Suomi ja Venäjä sopivat rajasopimuksessa väliaikaisista rajoituksista Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla. Raja-asemat ovat auki vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille sekä heidän kanssaan matkustaville perheenjäsenille. Viikonloppuna voimaan tulleet rajoitukset kestävät enintään puoli vuotta.

Niinistön mukaan EU-maat eivät ole kyseenalaistaneet sitä, että rajoitukset koskevat myös EU-maiden kansalaisia.

– Me ihmettelemme nyt kovasti itse itseämme, mutta ehkä vähän lieventävä puoli on siinä, että me olemmekin sitten ainoita, jotka itseämme ihmettelemme, Niinistö sanoi. 

Ymmärtääkö presidentti tulkinnan siitä, että tätä voidaan pitää nöyrtymisenä?

– En alkuunkaan. Minusta se on aika erikoista unohtaa kokonaan se, että oli vain suomalaisten tarve saada sopimus. Sitten kun se sopimus syntyy, se onkin nöyrtymistä. Se mitä me tahdoimme, onkin nöyrtymistä. En minä ymmärrä.

Onnistuiko Venäjä rikkomaan EU:n yhteistä rintamaa, jos sellaista pyrkimystä oli?

– EU-maiden yhteinen rintama oli, että jos suinkin Suomi pystyy hoitamaan tämän asian omin päin niin siitä vain. Kuten totesin tätä tulosta ei ole yksikään maa ainakaan minun tai pääministerin tapaamisissa mitenkään ihmetellyt. Meillähän oli runsaasti aikaa, pari viikkoa ennen Moskovan-vierailuani. Siitä kerrottiin etukäteen eikä sitä kukaan ihmetellyt.

2:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.