Presidentti Niinistö Putinin kanssa käydystä keskustelusta: Kävimme perusteellisesti läpi Navalnyin tilanteen

Presidentti Sauli Niinistö kertoo käyneensä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa pitkän keskustelun, jossa käytiin hyvin perusteellisesti läpi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tilanne.

Navalnyi otettiin kiinni sunnuntaina heti kun tämä oli palannut Venäjälle oltuaan hoidettavana Saksassa.

Niinistö on vaatinut Navalnyin vapauttamista. Torstaina politiikan toimittajia tavannut Niinistö ei kertonut, tuntuiko Putin ottavan arvostelun vakavasti tai mitkä oppositiojohtajan vapautumisen mahdollisuudet voisivat olla.

Kiinnioton ja sittemmin vangitsemisen perusteluna on käytetty sitä, että Navalnyi olisi rikkonut ehdollisen rangaistuksensa sääntöjä.

– Kun me otamme huomioon murhayrityksen, sen jälkeen luvallisen lähdön maasta saamaan hoitoa ja omaehtoisen paluun, vaikkakin ehkä joidenkin säännösten mukaan vähän myöhässä, mutta kuitenkin omaehtoisesti, kyllä nuo toimenpiteet kovin ankarilta tuntuvat, Niinistö sanoi etäyhteyden päästä toimittajille vain vähän sen jälkeen kun oli päättänyt puhelunsa Putinin kanssa.

"Koen olevani aika utelias tietämään"

Keskustelu käytiin Suomen aloitteesta.

Kesällä presidentti Niinistön puhelu Putinille nousi kansainvälisiin otsikoihin. Tuolloin Niinistö oli vaikuttamassa siihen, että oppositiopoliitikko pääsi myrkytysyrityksen jälkeen hoidettavaksi Saksaan.

Keskustelua edelsi yhteydenotto Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä. Niinistön mukaan puhelu Putinin kanssa oli jo sovittuna ja Merkel halusi keskustella ennen sitä.

Tällä kertaa pyyntöjä ei Niinistön mukaan ollut tullut.

–  Ei minua kukaan ole mihinkään pyytänyt. Enkä koe olevani mikään välittäjä, mutta koen olevani aika utelias tietämään, mihin päin milloinkin maailmassa ollaan menossa ja siksi soittelen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 21.1.2021 klo 14.43.

Otsikkoa tarkennettu 15.57.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja