Mainos

Presidentti Niinistö kehuu vuolaana Nobelilla palkittua ja suomalaisesta osaamisesta kiinnostunutta Etiopian pääministeriä: "Se on rohkaiseva viesti meille kaikille"

Presidentti Sauli Niinistö on Etiopiassa ensimmäisellä virallisella vierailulla Afrikkaan. Niinistö tapasi tänään Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin.

Niinistön mukaan pääministeri oli erityisen kiinnostunut suomalaisen talouselämän mukanaolosta maiden välisissä suhteissa.

Presidentti Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen suomalaistoimittajille, että suomalaisyrityksiä kiinnostavat Etiopiassa erityisesti mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologian saralla sekä veteen, jäteveteen ja jätteisiin liittyvillä aloilla.

"Se on rohkaiseva viesti meille kaikille"

Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto viime viikolla. Presidentti Niinistö pitää tunnustuksena merkittävälle työlle Afrikan sarvessa.

– Tämä on esimerkki siitä, että pitkäkestoinen konflikti voidaan ratkaista. Se on rohkaiseva viesti meille kaikille, Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Presidentti Sahle-Work Zewden mukaan palkinto ei ole ainoastaan kunnianosoitus koko Etiopialle vaan tärkeä myös maan rajojen ulkopuolella.

– Se näyttää, että voimme ratkaista omat ongelmamme, Etiopian presidentti vastasi suomalaismedian esittämään kysymykseen palkinnosta ja rauhanprosessista.

Hän kuitenkin myönsi, että prosessi on vielä kesken ja että pitkäkestoisiin tuloksiin ei ole nopeita ratkaisuja. Esimerkiksi Eritrean ja Etiopian raja oli vain lyhyen aikaa auki rauhansopimuksen jälkeen.

– Käänsimme uuden sivun. Nyt meidän pitää vielä kirjoittaa uusi sivu, presidentti sanoi.

Palkinto tuli muun muassa rauhanprosessista naapurimaa Eritrean kanssa. Lisäksi palkintoperusteissa kehuttiin pääministerin aloittamia demokraattisia uudistuksia kotimaassaan, kuten tuhansien poliittisten vankien vapauttamista sekä tiedotusvälineiden sensuurin purkamista.

Etiopia ja Eritrea solmivat rauhansopimuksen viime vuoden syyskuussa. Maiden välisessä sodassa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä.

"Emme puhuisi hyvinvointivaltiosta, jos emme olisi avanneet ovia tytöille ja naisille"

Presidentti Niinistö kertoi, että presidentit keskustelivat rauhan lisäksi tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta. Etiopian pääministeri onkin vahvistanut naisten asemaa politiikassa ja yhteiskunnassa.

– Uskon, että Suomessa emme puhuisi hyvinvointivaltiosta, jos emme olisi avanneet ovia tytöille ja naisille, Niinistö sanoi.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Niinistö siirtyi tapaamaan pääministeri Abiyta. Suomalaismedian oli tarkoitus seurata presidenttiä, mutta viime tingassa toimittajien mahdollisuus tavata tuore nobelisti peruttiin.

Niinistö puhuu tänään iltapäivällä ilmastokonferenssissa sekä naisten voimaannuttamista käsittelevässä tapaamisessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja